У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася робоча зустріч щодо фінансування громадських об’єднань осіб з інвалідністю

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 лютого 2020, 12:43

 

У зустрічі, яка відбулася у Комітеті 12 лютого, взяли участь народні депутати - члени Комітету, представники Громадської організації «Всеукраїнська організація інвалідів «Українське товариство сліпих» (УТОС), Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» (УТОГ) та Міністерства соціальної політики України.

Під час зустрічі точилася гостра дискусія навколо змін, які планується внести до постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018р. №183 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю, які мають статус всеукраїнських».

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів завжди готовий до співпраці і конструктивного діалогу з громадськими організаціями, однак потрібно розуміння, що отримає українське суспільство, фінансуючи зазначені громадські організації. Тому УТОГ та УТОС повинні надати план модернізації їхніх підприємств, розробити структуру чіткої та прозорої звітності.

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк додав, що також вважає необхідним підтримувати ці громадські організації, але звернув увагу на те, що вони повинні ефективно та прозоро працювати, а держава має право знати як використовуються її гроші.

Голова підкомітету Сергій Гривко також наголосив на необхідності більш тісної співпраці вищезгаданих громадських організацій із профільним Комітетом.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко повідомив, що допомога особам з інвалідністю, включаючи людей із порушеннями зору та слуху, є пріоритетом державної політики. Разом з тим, наразі триває громадське обговорення можливих змін щодо удосконалення механізму розподілу бюджетних коштів на відповідні громадські організації для максимального забезпечення інтересів осіб з інвалідністю. Зміни порядку та механізму надання фінансової підтримки УТОГу та УТОСу у поточному році не передбачаються, а плануються лише з 2021 року. Однак, присутні представники громадських організацій під час зустрічі наполягали на перенесенні запровадження терміну вказаних змін на 2022 рік.

Представники урядової сторони запевнили у своїй готовності розглянути пропозицію щодо надання можливості громадським організаціям УТОГу та УТОСу отримати фінансування відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня 2018р. №183. Крім того, організаціям запропонована додаткова можливість взяти участь у конкурсі відповідно до Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка, затвердженого постановою КМУ від 12 жовтня 2011 року №1049.