Комітет з питань прав людини на виїзному засіданні в Херсонській області ухвалив «пакет» рекомендацій для захисту прав кримчан

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 лютого 2020, 12:40

Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин 12 лютого на виїзному засіданні в Херсонській області ухвалив низку рекомендацій Уряду, міністерствам та відомствам щодо захисту прав жителів тимчасово окупованого Криму. Серед них, зокрема, створення МФО «Рідна Херсонщина», скасування вільної економічної зони «Крим», створення сервісних центрів з надання всіх видів послуг, спрощення процедури встановлення особи та реєстрації фактів народження і смерті на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомив голова Комітету з питань прав людини Дмитро Лубінець: «Комітет розглянув низку проблемних питань, які назріли давно, але досі не вирішувались. Це відмови у виїзді на тимчасово окуповану територію, додаткові перевірки на КПВВ та затримання громадян, ускладнена процедура ідентифікації для людей, які вперше отримують український паспорт, складнощі з процедурою підтвердження фактів народження та смерті, відсутність умов для цілодобової медичної допомоги на КПВВ, ненадання ЦНАПом всього спектру адміністративних послуг. Такі речі гальмують справу реінтеграції Криму. Адже її перший етап – створення умов для кримчан на неокупованій території. Щоб вони могли себе тут реалізувати, захистити свої права, дати достойне майбутнє своїм дітям».

За словами парламентарія, на засіданні, що відбулося на КПВВ «Чонгар», Комітет схвалив низку рекомендацій до Уряду, РНБО, Міністерства у справах ветеранів, Мін’юсту, Державної міграційної служби, Міністерства інфраструктури, Мінкульту та МОН.

«Ми звернулись до РНБО щодо розгляду питання доступу мешканців окупованих територій до українського ТБ через кодування телеканалів. Закликаємо Уряд внести до парламенту законопроект, що спростить процедуру держреєстрації фактів народження та смерті на тимчасово окупованих територіях. Пропонуємо скасувати вільну економічну зону «Крим» й одночасно ухвалити закон про здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території, який не розповсюджується на фізичних осіб. Рекомендуємо створити сервісний центр на Херсонщині, який надаватиме всі види послуг за принципом «єдиного вікна». Вимагаємо забезпечити доступність нотаріальних послуг на КПВВ «Каланчак» та «Чонгар», або в найближчих населених пунктах. Радимо спростити процедуру встановлення особи для мешканців окупованих територій та скасувати норму щодо відповідальності за несвоєчасне отримання українських паспортів мешканцями Криму на час тимчасової окупації», - повідомив Дмитро Лубінець.

Голова Комітету розповів, що до списку рекомендацій увійшли вимоги організувати регулярне транспортне сполучення між КПВВ та найближчими населеними пунктами, розслідувати факти незаконних поборів на автовокзалі при пункті пропуску через адмінкордон з боку організованої злочинності, відремонтувати дорогу, облаштувати пункти цілодобового надання медичної допомоги, а також створити при Міносвіти робочу групу з вирішення проблемних питань, з якими зіштовхуються жителі тимчасово окупованих територій в цій сфері.

Також Комітет висловив чітку позицію щодо неприпустимості розгляду питання водопостачання до Криму поки півострів залишається анексованим Росією.

«Розраховую, що ці рекомендації негайно будуть взяті в роботу усіма державними установами, до яких вони спрямовані. Разом усі гілки влади повинні максимально повно захистити законні права та інтереси наших громадян, які живуть в умовах окупації. Лише забезпечивши права людей, ми зможемо говорити про справжню реінтеграцію, бо вона починається з людини, а потім вже з території», - наголосив Дмитро Лубінець.