Комітет з гуманітарної та інформаційної політики рекомендує прийняти за основу законопроект про внесення змін до Закону щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в частині підвищення стипендій та щорічної допомоги

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 лютого 2020, 19:30

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 12 лютого першим розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги, № 2013. Один з авторів законопроекту народний депутат Михайло Цимбалюк зазначив, що цим проектом пропонується підвищити стипендії студентам, дітям-сиротам, та дітям, які позбавлені батьківського піклування і навчаються, у розмірі не менше 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму у середньому на одну особу. За його словами, також законопроектом передбачена щорічна виплата на придбання навчальної літератури у розмірі не менше трьох місячних соціальних стипендій, яка їм призначена. Народний депутат акцентував увагу на тому, що сьогодні у навчальних закладах навчається понад 15 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і, на його думку, ухвалення такого Закону дасть можливість підтримати зазначені вище категорії студентів, які зараз є незахищеними.

Народний депутат Тетяна Рябуха запропонувала прийняти законопроект за основу та доопрацювати його у другому читанні. У свою чергу, народний депутат Юрій Павленко рекомендував звернутися до Кабінету Міністрів України, аби вони надали роз’яснення, як саме тлумачать поняття «повне державне утримання». За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону № 2013 за основу, а також передбачити набрання ним чинності з першого січня наступного року.

Учасники засідання розглянули проект Постанови про питання термінового вжиття заходів для забезпечення захисту прав та інтересів дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, № 2117. Співавтор проекту Постанови народний депутат Вікторія Гриб пояснила, що у проекті мова йде, зокрема, про психологічний стан дітей, і розроблений цей документ для того, аби спростити процедуру отримання статусу «дитина війни».

На думку представників підкомітету з питань дітей та сім’ї, проект Постанови варто відправити на доопрацювання. Народний депутат Юрій Павленко запросив авторів проекту до участі у виїзному засіданні, що планується провести у Луганській та Донецькій областях. Зі свого боку, Вікторія Гриб запросила Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на виїзне засідання у м. Щастя (Луганська область).

За результатами обговорення Комітет підтримав пропозицію повернути зазначений проект Постанови авторам на доопрацювання.

Також народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації прав підлітків у сфері охорони здоров’я (№ 2684) та вирішили направити на доопрацювання, а за підсумками засідання - створити робочу групу з цього питання.

Учасники засідання розглянули також чотири законопроекти, з яких Комітет має подати пропозиції до профільних комітетів. Також, вирішили рекомендувати прийняти за основу у першому читанні, а також надати профільному комітету свої рекомендації до проекту Закону про державну підтримку жінок, яким присвоєно почесне звання України Мати-героїня, № 2435.

Окремо Комітет надасть пропозиції до проекту Закону про національну інфраструктуру геопросторових даних, № 2370.

Під час розгляду проектів законів про внесення змін до Земельного кодексу України (№ 2280 та № 2194) народні депутати — члени Комітету висловили низку застережень до ряду статей, які будуть направлені для ознайомлення та врахування профільному Комітету з питань аграрної та земельної політики.

З-поміж інших питань народні депутати розглянули пропозиції до проекту Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2020 рік та заслухали інформацію від представника Міністерства культури, молоді та спорту України щодо виконання положень Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» та Рішення Комітету «Про підготовку до відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки» від 4 грудня 2019 року.

Голова підкомітету у сфері кінематографії та реклами Павло Сушко запропонував внести зміни до Плану роботи Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на ІІІ сесію та провести виїзне засідання Комітету з метою ознайомлення із критичною ситуацією функціонування державних підприємств «Укркінохроніка» та «Національна кінематека України» на початку березня цього року.