Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону «Про запобігання корупції»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2019, 17:44

Комітет з питань антикорупційної політики розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про запобігання корупції» (№ 2500).

Прийняття проекту обумовлене необхідністю внесення змін до чинного законодавства України у зв'язку з прийняттям Закону "Про запобігання корупції". Законопроектом вносяться зміни до деяких законодавчих актів України в яких містяться посилання, а також використовується термінологія Закону "Про засади запобігання і протидії корупції", який втратив чинність.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити проект Закону №2500 до порядку денного другої сесії і, за результатами розгляду у першому читанні, ухвалити його за основу із скороченням термінів підготовки до другого читання.

Комітет повернувся до розгляду проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я» (№ 2429), щодо якого попередньо було ухвалене рішення про відсутність корупціогенних факторів.

Народні депутати заслухали представників Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, які розповіли про положення проекту Закону, що стосуються ринку крові і, на їхню думку, містять корупційні ризики з боку компанії-монополіста.

Члени Комітету обговорили представлені аргументи і прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради України і профільного Комітету з проханням не виносити законопроект №2429 на розгляд сесійної зали Верховної Ради у першому читанні до завершення розгляду Антикорупційним Комітетом аргументів усіх зацікавлених сторін.

Комітет з питань антикорупційної політики також повторно розглянув проект Закону «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України» (№2424) на предмет відповідності антикорупційному законодавству.

За словами Анастасії Красносільської, під час попереднього розгляду даного законопроекту Комітет висловлював зауваження стосовно доцільності скасування повітряного збору із нерегулярних перевезень із менш ніж десятьма пасажирами на борту. Аргументація даного положення законопроекту полягає в тому, що адміністрування даного збору коштуватиме більше, ніж надходження від збору.

Комітет заслухав представника Державної авіаційної служби, який поінформував, що дана норма закріплена постановою Уряду і діє зараз, однак, згідно з Конституцією, дане питання має регулюватися законом. «Справляння збору із нерегулярних перевезень із менш ніж десятьма пасажирами на борту є економічно недоцільним і ніяких корупційних ризиків не має», - сказав доповідач.

Члени Комітету прийняли рішення, що законопроект №2424 відповідає вимогам антикорупційного законодавства із такими зауваженнями: звільнення від авіаційного збору пасажирів не має тягти за собою звільнення від такого податку вантажу; розглянути питання щодо можливості підвищення авіаційного збору для нерегулярних перевезень із менш ніж десятьма пасажирами на борту з метою покриття витрат на адміністрування даного податку.

Окрім того, Комітет розглянув ряд законопроектів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства і прийняв рішення, що даним вимогам відповідають і не містять корупційних ризиків законопроекти №№ 2493, 2169, 2171.

Комітет з питань антикорупційної політики розглянув питання про затвердження рішень виїзного засідання Комітету у м. Харкові 27 листопада 2019 року.

Як нагадала Анастасія Красносільська, у Харкові народні депутати обговорили стан розслідування кількох резонансних корупційних справ, зокрема, щодо незаконної передачі в приватну власність земель природного парку «Гомільшанські ліси», щодо можливої розтрати державних коштів при ремонті автомобільних доріг та щодо використання і можливої розтрати коштів при відновленні інфраструктури після вибуху боєприпасів у Балаклії.

За результатами виїзного засідання Комітет затвердив рішення у якому, зокрема: звертається до Генеральної прокуратури, Національної поліції, Державного бюро розслідувань і Служби безпеки України щодо інформування Комітету у визначеному законом порядку про хід цих розслідувань; звертається до Кабінету Міністрів України щодо надання доручення Державному агентству лісових ресурсів для проведення інвентаризації лісів, зокрема, лісів комунальної власності у Харківській області, а також Міністерству енергетики та вугільної промисловості України щодо перевірки негативного впливу на екологію газовидобувної діяльності ПрАТ «Укргазвидобуток».

Голова Комітету зауважила: «Це ті питання, на які звертали увагу під час засідання представники громадянського суспільства».

Також, згідно з ухваленими рішенням, наприкінці лютого 2020 року Комітет планує провести виїзне засідання на якому повторно заслухати правоохоронців про хід та результати розслідування вказаних справ.

Анастасія Красносільська підсумувала: «Практика проведення виїзних засідань Комітету для заслуховування резонансних справ має стати частиною постійної практики Антикорупційного Комітету». Вона також закликала народних депутатів вносити пропозиції щодо тем і місць поїздок.

Народні депутати також ухвалили рішення 23 січня 2020 року на засіданні Комітету заслухати керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції щодо виконання повноважень при здійсненні співпраці із особами-викривачами та вжиття заходів щодо їх правового та іншого захисту.