Чорнобильська асоціація народних депутатів України провела круглий стіл до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2019, 11:33

 

12 грудня у Верховній Раді відбувся круглий стіл до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, який відзначається 14 грудня.

У роботі круглого столу взяли участь члени Правління ЧАНДУ, народні депутати України, відповідальні працівники Апарату Верховної Ради України, які є чорнобильцями, та голови чорнобильських громадських організацій.

Відкриваючи засідання член Правління ЧАНДУ, голова Чорнобильської координаційної ради при ЧАНДУ, народний депутат України V та VI скликань Верховної Ради України Олександр Рябека закликав не просити, а вимагати від урядових структур вирішення соціальних питань ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Він підкреслив, що з кожним роком ліквідаторів та потерпілих від цього лиха стає все менше. За останні п’ять років померло 205 тисяч осіб.

Учасники зустрічі хвилиною мовчання вшанували пам’ять всіх загиблих від чорнобильського радіаційного впливу, а також померлих членів ЧАНДУ: Масола Віталія Андрійовича, Раханського Анатолія Варфоломійовича, Андріяки Олександра Олександровича, Янковського Сергія Івановича та Карпана Миколу Васильовича.

Учасники круглого столу констатували, що з кожним роком уряд намагається скоротити статтю видатків на людей, які постраждали від чорнобильської катастрофи, згортаються державні програми, стає більш складною та неоднозначною ситуація із соціальним забезпеченням чорнобильців.

Присутні звернули увагу на те, що Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування у нинішньому його статусі втратив функції захисту чорнобильців. У виступах також йшлося про необхідність заміни чорнобильських посвідчень.

За результатами круглого столу прийнято рішення створити Робочу групу ЧАНДУ для удосконалення та осучаснення законодавства України щодо соціального захисту чорнобильців країни.