У Верховній Раді відбулася презентація книги «Лібертаріанська перспектива. Від посткомунізму до вільного суспільства»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2019, 15:10

У презентації взяли участь автори книги: доктор економічних наук Валентин Хохлов, депутат Київської міської ради Сергій Башлаков і керівник ГО «Лібертаріанська ініціатива» Володимир Золоторьов. Модерував захід керівник депутатської групи «Київська команда» Київської міської ради Сергій Гусовський.

Представляючи книгу, Валентин Хохлов розповів про викладені в ній позиції і підходи лібертаріанства щодо політики, економіки, збройних сил та правоохоронних органів, зовнішньої політики, конституційної реформи, підданства і громадянства, соціальної і гуманітарної сфери, місцевого самоврядування.

Як зауважив Володимир Золоторьов: «Лібертаріанство зводиться до того, що без вашого дозволу ніхто не може перетнути ваші границі – ні в питаннях власності, ні особистої свободи». «Фактично, всі дискусії зводяться до питань власності», - додав він.

Сергій Башлаков представив розділ презентованої книги, у якому наведені дані соціологічного дослідження, проведеного наприкінці 2018 року у Києві, з метою вивчення ставлення населення до ідей лібертаріанства.

Зокрема, за його словами, відповідаючи на запитання «Що, на Вашу думку, більш важливо: соціальний захист чи вільний ринок?», 49% киян відповіли, що вважають важливішим розвиток вільного ринку та можливість заробляти самим і 51% - вибрали відповідь «Соціальний захист, допомога держави».

На думку автора, це свідчить, що «ідеї лібертаріанства мають значний потенціал у суспільстві».

Автори книги відповіли на запитання присутніх на презентації народних депутатів України, депутатів Київської міської ради, приватних підприємців, економістів та представників медіа.

Секретар Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Олег Макаров, беручи участь в обговорені можливостей реалізації ідей лібертаріанства в Україні, висловив переконання, що «саме боротьба ідей може вивести Україну на високий рівень розвитку і, зокрема, має бути можливість висловлювати ліберальні ідеї і переконання через громадську участь у політичних партіях».