Україна та Грузія мають активізувати міжнародні інструменти співпраці, – Дмитро Разумков

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 грудня 2019, 12:35

 

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков провів зустріч з Прем’єр-міністром Грузії Ґіоргі Ґахаріа. Під час зустрічі вони обговорили питання подальшої активізації співпраці між країнами та перспективи розвитку дипломатичних платформ, членами яких є Україна і Грузія.

Голова Верховної Ради підкреслив, що Україну і Грузію об’єднують історія, прагнення та цінності. Водночас, спільними є і проблеми, такі як боротьба за територіальну цілісність і суверенітет. Дмитро Разумков наголосив, що взаємодію між країнами необхідно розвивати як на рівні парламентів, так і за іншими напрямами. Одним із дієвих і ефективних механізмів співпраці, за його словами, є парламентські групи дружби.

Дмитро Разумков також закликав представників Грузії діяти спільно у питаннях захисту територіальної цілісності і суверенітету України й інших держав, щодо яких здійснюється агресія. Голова Парламенту зазначив, що необхідно активізувати роботу міжнародних об’єднань, таких як ГУАМ, МПА «Україна-Молдова-Грузія» та Східного партнерства. «Це дозволить нам вийти на інші формати та зробити діяльність організацій більш конструктивною», – сказав він.

Голова Верховної Ради підтримав пропозицію Прем’єр-міністра Грузії щодо зміцнення контактів та обміну досвідом у питаннях проведення реформ. Він також акцентував увагу на пріоритетності забезпечення прав людини, у тому числі – на окупованих територіях, і запевнив пана Ґахаріа у необхідності підтримки з боку Парламенту озвучених під час зустрічі пропозицій.

Своєю чергою, Прем’єр-міністр Грузії запросив Голову Верховної Ради відвідати Грузію з офіційним візитом та повідомив про створення ще однієї «основи для розвитку братніх, дружніх відносин з Україною» - стратегічної ради високого рівня. «Впевнений, що в цьому напрямі ми зможемо зробити ефективні кроки разом, – сказав він. – Це саме той формат для наших народів і держав, який буде об’єднувати». 

Ґіоргі Ґахаріа запевнив у готовності і надалі підтримувати український народ та запропонував створити коаліцію за розвиток без агресії для захисту базових інтересів країн.