Комітет з питань економічного розвитку провів комітетські слухання на тему: «Впровадження Концепції сталого розвитку України до 2030 року»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2019, 18:40

Відкриваючи сьогоднішнє засідання, голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, зазначив: «Захід присвячений Концепції сталого розвитку України і ми, як комітет, напевно, як ніхто інший, маємо до цього безпосереднє відношення, оскільки в наших силах розробити ту законодавчу рамку, яка буде потрібна для держави».

За словами Дмитра Наталухи, за 28 років незалежності Україна не змогла знайти ту інституційну архітектуру, яка б змогла забезпечити стабільність і плановість розвитку економіки і держави. «Через відсутність наслідуваності економічної, соціальної і безпекової політики, кожен приходить в інституції і робить те, що він знає і що, особисто він, хоче, а не те, що треба. Тому поняття сталості на державному рівні, на сьогоднішній день, є умовним», - сказав він.

На думку голови Комітету: «Українській економіці потрібен здоровий економічний націоналізм – економіка, яка, в першу чергу, буде керуватися національними інтересами, а не тим, що нас похвалить якийсь іноземний донор, уряд іноземної держави тощо. Потрібні економічні рішення, які забезпечать макростабільність, вибудують інституційну рамку і дозволять, нарешті, розвиватися економіці України послідовно і стало».

Дмитро Наталуха подякував ініціаторам і розробниками Концепції і висловив припущення, що «цей політичний цикл може стати також початком нового економічного циклу».

Перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута, презентуючи Концепцію сталого розвитку України до 2030 року, зауважив: «Комітет з питань економічного розвитку взяв за мету не тільки розробляти сьогоднішні закони, а й створити стратегію сталого розвитку України до 2030 року».

За його словами, багато інституцій вже розробляли стратегії розвитку, однак не було політичної можливості для їх реалізації.

«Ми, разом з вами, хочемо не тільки розробити, а й втілити стратегію в політичний процес в рамках законодавчих і нормативних актів», - сказав Сергій Тарута, додавши, що сподівається на проведення, після комітетських, парламентських слухань, а, після цього, вийти на підготовку закону.

Перший заступник голови Комітету нагадав, що у вересні 2019 року Президент України своїм Указом затвердив Цілі сталого розвитку України до 2030 року і Концепція розробляється саме у рамках цих цілей.

Метою Концепції є впровадження нової правової-соціально-екологічно-економічно збалансованої моделі розвитку країни, де найвищою цінністю є Людина, а головною рушійною силою розвитку – реалізація креативного потенціалу нації.

Реалізація Концепції базується на таких принципах: людиноцентричність, інноваційність, збалансованість, відповідальність, безпека, інклюзивність, справедливість.

Документ визначає базові засади, принципи та прогностичні щорічні показники розвитку країни, що забезпечать структурну модернізацію економіки, реальне покращення якості життя та зростання добробуту громадян. Він також презентує загальні положення, принципи та вимоги щодо державного управління сталим розвитком країни.

У Концепції під сталим розвитком України розуміється модель розвитку країни та регіонів, коли економічне зростання, матеріальне виробництво і споживання, а також інші види діяльності суспільства відбуваються в межах, які визначаються необхідністю встановлення балансу між потребами теперішнього українського суспільства та захистом майбутніх поколінь, включаючи їх потребу у безпечному довкіллі.

У документі описані механізми реалізації політики сталого розвитку України до 2030 року, а також завдання, які мають бути виконані для досягнення мети.

Розробники документа прогнозують, що схвалення Концепції сприятиме визначенню на державному рівні базових принципів сталого розвитку країни на період до 2030 року; формуванню національного системного середовища сталого розвитку у регіонах, а також впровадженню принципів соціально-економічної збалансованості в усі політики держави.

Сергій Тарута поінформував, що планується створити робочу групу під навою «Україна 2030», яка об’єднає всі напрацювання, які є сьогодні в Україні і вийде на об’єднаний документ.

«Цей документ має стати базою для розробки всіх нормативних актів, оскільки він базується не на політичних оцінках, а на математичному аналізі сьогоднішнього стану економіки, соціуму і екології. Збалансований розвиток має бути збалансованим між цим трьома важливими для життя кожного жителя України напрямками», - підкреслив доповідач.

Перший заступник голови Комітету вважає, що для України сьогодні є один вихід, щоб стати нормальною європейською країною – це «розвиток на рівні 10% протягом 5-7-10 років». І, на його думку, «це можливо, за умови, якщо буде спільна робота політиків, які будуть розуміти, що потрібно робити не «тюнінг» законодавчої і нормативної частини, а потрібні чіткі цілі до 2030 року, в рамках цілі – стратегія і, в її рамках - чіткі інструменти і механізми: програма дій для Парламенту, Президента і Уряду».

На засіданні круглого столу виступив перший заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Сергій Ніколайчук, який поінформував про підготовку першого національного огляду щодо реалізації цілей сталого розвитку України до 2030 року, затверджених Указом Президента.

Генеральний директор директорату інновацій та трансферу технологій Міністерства освіти і науки України Дар'я Чайка у своєму виступі наголосила на важливості конкретних заходів реалізації Концепції, або напрацювання «дорожньої карти» по кожній із 17 визначених цілей. Також, на її думку, слід розробити стратегію на триваліший період – до 2050 року.

«Для того, щоб побудувати цілі і стратегії, треба мати чітку уяву про нинішню ситуацію, без політики», - зауважив президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

За його словами, Україна за останні роки втратила позиції в міжнародних рейтингах. Також він висловив занепокоєння втратою самого цінного – людського потенціалу, через виїзд і демографічну ситуацію. Турботу викликає і деінституалізація країни, зокрема, ліквідація ряду профільних міністерств.

На його думку, мають бути розроблені конкретні програми у співпраці держави і приватного сектору. «Важливе також зростання економічного патріотизму» - наголосив президент УСПП.

У заході також взяла участь представник Національного банку України, яка розповіла про розробку Стратегії розвиту фінансового сектору до 2025 року та напрацювання бачення ситуації в країні через 10 років.

Керівники науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів, які брали участь у розробці Концепції сталого розвитку України до 2030 року, розповіли про методику і результати вимірювання індексу сталого розвитку України та областей. За їх словами, зараз наша країна посідає 132 місце у світі за даним індексом. Для проведення розрахунків вивчаються: якість життя, безпека життя і загрози сталому розвитку. Відповідно, суттєвий спад відбувся у 2014 році.

Учасники круглого столу висловили своє бачення ситуації в країні, а також рекомендації і пропозиції до Стратегії.

Закриваючи засідання, перший заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Сергій Тарута подякував за участь і закликав до активної співпраці у роботі над Концепцією сталого розвитку України до 2030 року, основну роботу над якою планується завершити до середини січня 2020 року.