Пленарні засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2019, 18:32

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив ранкове засідання.

Д.Разумков привітав військовослужбовців Сухопутних військ з професійним святом.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих захисників держави, хто ніколи не повернеться з фронту.

Головуючий повідомив про заяву чотирьох фракцій і оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин для проведення консультацій.
Після завершення перерви головуючий надав слово для виступу голові фракції ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко.
Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

До порядку денного включено проект Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" №2569.

Законопроект доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Він повідомив, що законопроект вноситься у зв’язку з тим, що 31 грудня 2019 року спливає строк запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України.

Цим проектом пропонується продовжити на 1 рік можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого статтею 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

О.Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект за основу та в цілому.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій.

Після закінчення обговорення головуючий поставив на голосування законопроект.

320 голосами законопроект прийнято за основу і в цілому.

Проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про проведення у 2020 році весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору" №2417 доповіла народний депутат Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона зазначила, що проектом пропонується внести зміни до Додатку до Постанови Верховної Ради України «Про проведення весняної сесії Парламентської асамблеї Організації Північноатлантичного договору» з метою уточнення назв двох комітетів Верховної Ради України та одного міністерства України, які змінилися після обрання нового складу Парламенту України та формування нових органів Верховної Ради України IX скликання і Кабінету Міністрів України.

Проект Постанови прийнято в цілому 322 голосами «за».

Народні депутати розглянули проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 05.12.2019 року про прийняття у другому читанні та в цілому як закону України проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна" №2047-д-П.

За результатами голосування проект Постанови №2047-д-П відхилено. «за» проголосувало 7 народних депутатів.

Народні депутати не підтримали проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 04.12.2019 року про прийняття у другому читанні та в цілому як закону проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" №2233-П. «За» проголосувало 47 парламентаріїв.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років №2302 доповіла народний депутат Соломія Бобровська.

347 голосами «за» проект постанови прийнято в цілому.

Головуючий оголосив перерву у пленарному засіданні на 30 хвилин.

Після закінчення перерви Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук оголосив про створення у Верховній Раді кілької міжфракційних депутатських об’єднань.

Проект Закону про розвідку №2412 доповідає Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

Він зазначив, що метою законопроекту, який має замінити чинний на сьогодні Закон України «Про розвідувальні органи України», є вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, діяльності розвідувальних органів України та інших суб’єктів розвідувального співтовариства, підвищення ефективності їхньої взаємодії, а також забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів і осіб, залучених до конфіденційного співробітництва з цими органами.

У законопроекті визначаються відповідні терміни, основи функціонування розвідувального співтовариства, його компетенція, коло споживачів розвідувальної інформації, порядок здійснення керівництва і контролю над розвідувальними органами, їх фінансового і матеріально-технічного забезпечення, правовий статус співробітників розвідувальних органів, їх соціальний і правовий захист, а також пропонуються зміни до ряду законодавчих актів України для їх узгодження з положеннями цього проекту.

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла доповіла рішення Комітету, який погодився з необхідністю доопрацювання законопроекту та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні направити його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

Народні депутати підтримали рішення профільного комітету і 336-ма голосами направили законопроект на доопрацювання.

На доопрацювання 340 голосами було направлено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу зовнішньої розвідки" щодо діяльності Служби зовнішньої розвідки України №2414.

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду №2172 у другому читанні доповідає заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа.

Доповідачка повідомила, що Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти законопроект в другому читанні та в цілому з подальшим техніко-юридичним опрацюванням.

Народні депутати розглянули правки, на яких наполягали їх автори.

277 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам) №0932 у повторному другому читанні доповідає Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець. Він також повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.

343 голосами законопроект прийнято в цілому

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець доповів наступне питання - проект Закону про внесення зміни до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" (щодо особливостей оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України) №0933.

Законопроект 348 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.

Підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту №0885 доповіла Голова Комітету з питань правової політики Ірина Венедіктова.

335 голосами «за» законопроект прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку) №2317у другому читанні доповів Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Він повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект в другому читанні та в цілому.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту. Під час розгляду вони висловили чимало зауважень і пропонували направити законопроект на повторне друге читання.

304 голосами законопроект було направлено на доопрацювання для внесення його у повторному другому читанні.

Наступним голосуванням народні депутати підтримали пропозицію головуючого розглянути цей законопроект наступного вівторка.

Головуючий закрив ранкове засідання.

 * * *

Вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України


Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив вечірнє засідання.

Згідно із заявою двох фракцій головуючий оголосив перерву у засіданні для проведення консультацій.

Після закінчення перерви народні депутати продовжують розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення №2296 доповів народний депутат Микола Стефанчук.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький повідомив, що підтримуючи в цілому запропоновану законодавчу ініціативу, Комітет вважає за необхідне зауважити, що для забезпечення повноти правового врегулювання порушеної проблеми, запропоновані до статті 47 Закону України «Про автомобільний транспорт» зміни стосовно запровадження тимчасового обмеження дорожнього руху вантажних автомобілів доцільно виключити та внести їх до Закону України «Про дорожній рух», яким регулюються загальні питання організації дорожнього руху та пов’язані з цим обмеження або заборони дорожнього руху, передбачивши доповнення його новою статтею 262 щодо відповідних обмежень дорожнього руху вантажних автомобілів у населених пунктах. Крім того, цією ж новою статтею варто надати право органам місцевого самоврядування великих міст встановлювати запропоновані законопроектом обмеження дорожнього руху вантажних автомобілів в інші часові періоди та з більш жорсткими вимогами щодо ваги вантажного транспортного засобу, а також дозволити органам місцевого самоврядування усіх міст, незалежно від чисельності населення, встановлювати своїм рішенням інші тимчасові обмеження дорожнього руху транспортних засобів.

М.Радуцький також повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроект за основу з урахуванням пропозиції Комітету щодо необхідності внесення відповідних змін до Закону України «Про дорожній рух».

За результатами голосування законопроект 270 голосами «за» прийнято за основу.

Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель №2280 доповів народний депутат Павло Халімон.

П.Халімон також доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

265 голосами законопроект прийнято за основу.

Проект Закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази №0874 у другому читанні доповідає голова підкомітету Комітету з питань екологічної політики та природокористування Павло Якименко.

Народні депутати розглянули правки до законопроекту і 322 голосами прийняли його в цілому.

335 голосами «за» у другому читанні і в цілому прийнято проект Закону про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів №0875.

Народні депутати розглянули у другому читанні і за результатами голосування 276 голосами прийняли в цілому проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України) №1233.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах" (щодо підтвердження відповідності інформаційної системи вимогам із захисту інформації) №2043 доповів заступник Голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко. Він також доповів рішення Комітету, який рекомендує парламенту прийняти законопроект за основу.

291 голосом «за» законопроект прийнято за основу.

Після розгляду у першому читанні за основу 309 голосами прийнято проект Закону про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності №2133.

Народні депутати підтримали внесення змін у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. Проект Постанови №2324 прийнято 263 голосами «за».

В цілому прийнято проект Постанови про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації №2434.

Головуючий закрив вечірнє засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради України відбудеться у вівторок, 17 грудня