Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує прийняти в цілому проект Закону «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та розповсюдження зброї масового знищення»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 листопада 2019, 15:00

Комітет розглянув у другому читанні проект Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (№2179).

Законопроект розроблено з метою приведення правової системи України у сфері протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму і розповсюдження зброї масового знищення у відповідність до критеріїв, що висуваються Європейським Союзом до держав, які мають намір вступити до ЄС.

Проєктом Закону пропонується ряд змін з метою удосконалення національного законодавства у сфері фінансового моніторингу, зокрема вводяться ряд обов’язків для платіжних систем:

Голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом Ольга Василевська-Смаглюк повідомила, що під час з підготовки законопроекту до другого читання надійшло 1390 правок, з них робочою групою були враховані 577.

«При доопрацюванні було запропоновано обмежити максимальний розмір штрафу за найтяжчі порушення для фінансових установ», - повідомила народний депутат, зазначивши, що саме це питання викликало найбільше зауважень.

Також, за її словами, встановлено порядок застосування форми в пливу у вигляді угоди, передбачена процедура оскарження рішення про накладення штрафів до його виконання, внесено зміни до порядку включення осіб до переліку осіб пов’язаних з тероризмом, усунуто неоднозначні і оціночні формулювання та внесено ряд інших уточнень.

В обговоренні проекту взяли участь представники Міністерства цифрової трансформації.

Комітет вніс ряд уточнень до законопроекту та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Закону №2179 у другому читанні та в цілому як Закон.