У Комітеті з питань молоді і спорту відбувся круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку фізичного виховання та спорту в системі освіти України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 листопада 2019, 17:40

Під час круглого столу, ініційованого першим заступником голови Комітету з питань молоді і спорту Жана Беленюка, були обговорені питання бюджетного фінансування та кадрового забезпечення у сфері спорту; розвитку мережі спортивних училищ; перегляду моделі підготовки спеціалістів у сфері фізкультури і спорту та реформи викладання фізичної культури в загальноосвітніх навчальних закладах та ряд інших.

У роботі круглого столу взяли участь народні депутати, представники обласних державних адміністрацій та мерів міст, Міністерства культури, молоді та спорту, Міністерства освіти та науки, Міністерства фінансів, Національної академії педагогічних наук, директори ДЮСШ та спортивних училищ, ректори університетів спортивного профілю, представники національних спортивних федерацій, експерти у галузі спорту.

Відкриваючи засідання Жан Беленюк окреслив ситуацію, яка склалася із фінансуванням фізкультури і спорту в Україні.

Зокрема, він назвав «перемогою» врахування у нещодавно ухваленому Державному бюджеті на 2020 рік деяких пропозицій Комітету з питань молоді і спорту. «А саме, виділені кошти на реконструкцію і побудову нових палаців спорту, добудову нового біатлонного комплексу у Івано-Франківській області і ще 200 мільйонів гривень на побудову нових басейнів», - сказав перший заступник голови Комітету.

Водночас, за його словами, у Держбюджеті на наступний рік не врахована пропозиція про виділення субвенції місцевим бюджетам для гарантування підвищення заробітних плат тренерам ДЮСШ. Однак, при цьому левова частка органів місцевого самоврядування повідомили, що вони підвищать заробітні полити даній категорії працівників із власних коштів.

Жан Беленюк відзначив, що Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав постанову про премії видатним спортсменам і їхнім тренерам, якою ці виплати з наступного року збільшені вдвічі. «Олімпійський чемпіон за золоту медаль протягом двох років буде отримувати щомісяця близько 32 тисяч гривень», - поінформував він.

Народний депутат зауважив, що Комітет також працює над іншими актуальним питаннями.

Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, виступаючи на засіданні, зупинився на двох блоках питань: щодо діяльності закладів спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання (училища та інтернати) та щодо кадрового забезпечення у сфері фізичної культури та спорту.

Він відзначив: «Розвиток резервного спорту та підготовка кадрів відносяться до пріоритетних напрямків державної політики у сфері фізичної культури та спорту». Училища фізичної культури вносять свій внесок у розвиток цієї сфери.

Заступник Міністра окреслив діючу законодавчу базу, що наразі унормовує діяльність училищ фізичної культури і останні зміни, які стосувалися забезпечення стипендіями, уніфікації норм харчування, надання статусу закладу спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання.

Він поінформував: «Наразі у 17 закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю здійснюється безперервний багаторічний освітній процес з 36 олімпійських видів спорту, із яких 6 – зимові. Спортсмени цих закладів представлені у складі збірних команд України із 34 видів спорту».

«Багаторічний безперервний навчально-тренувальний процес у поєднанні з навчанням у системі діяльності закладів спортивного профілю залишається найбільш ефективним напрямом підвищення якості підготовки резерву для спортивних збірних команд», - підкреслив Олександр Ярема, додавши, що на думку Міністерства, в рамках підготовки нових стандартів ця система має бути збережена і отримати подальший розвиток.

Представник Міністерства також поінформував про систему перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів у сфері фізичної культури і спорту та проблеми, які є у цій сфері. Зокрема, це підготовка фахівців для сфери фізичної культури непрофільними закладами освіти та невивченість питання працевлаштування підготовлених кадрів і потреби в них.

За словами Олександра Яреми: «Все більше людей стають прихильниками здорового способу життя і це вимагає від суспільства запровадження нових професій, вдосконалення системи підготовки та перепідготовки фахівців».

Під час круглого столу також виступив заступник Міністра освіти та науки Максим Ярмистий, який наголосив на важливості фізичного виховання та спорту в системі освіти і рухової активності дітей загалом.

Він сказав: «Ми зараз знаходимось на етапі реформування і тому дуже важливо отримати зворотній зв’язок з місць про те, що відбувається, наскільки ефективні зміни і, можливо, потрібно вносити зміни. Наприклад, у 2019 році була виділена субвенція на будівництво спортивних майданчиків і зараз ми дивимось наскільки ефективно були використані державні кошти. Також, створюються опорні школи і є питання забезпечення їх якісним інвентарем та освітніми програмами».

Заступник Міністра поінформував про нетипові масові заходи, які проводяться с метою залучення дітей до спорту.

На завершення виступу Максим Ярмистий ще раз звернувся до присутніх із проханням надавати свої пропозиції.

Голова підкомітету з питань спорту вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету з питань молоді і спорту Ольга Саладуха наголосила на важливості підготовки кадрів у системі освіти для спорту вищих досягнень.

Вона розповіла про участь підкомітету у формуванні бюджету для фінансування спорту.

Начальник головного управління загальної та дошкільної освіти директорату дошкільної та шкільної освіти з питань стану викладання фізичної культури у загальноосвітніх навчальних закладах Міністерства освіти та науки України Юрій Кононенко поінформував: «Наразі в Україні є достатня законодавча база для забезпечення фізичного виховання в системі загальної середньої освіти».

Він також зауважив: «Засади реформування освіти і, зокрема, впровадження нової української школи, полягають у впровадженні компетентнісного підходу. Щоб діти після здобуття освіти мали певні компетентності – динамічну комбінацію знань і навичок з урахуванням соціальних цінностей, а не лише були нашпиговані знаннями». Зараз розробляються стандарти компетентностей для усіх рівнів освіти, які, зокрема передбачають і значний здоров’язбережувальний компонент. Також розробляються навчальні програми з окремих предметів, включаючи фізичну культуру.

Юрій Кононенко розповів про підходи до реформування освіти у питаннях фізкультури та спорту, та зупинився на матеріальному забезпеченні цих напрямків, зокрема, ролі громад у фінансуванні закупівлі спортивного спорядження.

Під час круглого столу йшлося також про заходи, направленні на залучення молоді до різних видів фізичної активності, як у навчальних закладах, так і поза ними. Учасники засідання наголошували на важливості участі дітей у спорті як профілактики депресій та задля набуття навиків здорового способу життя.

Керівники спеціалізованих спортивних навчальних закладів звернули увагу присутніх на високі спортивні досягнення їхніх вихованців, що свідчать про ефективність даних установ. Водночас, вони окреслили проблеми, які мають дані заклади, зокрема, пов’язані з фінансуванням, забезпеченням спорядженням, харчуванням та ряд інших. Йшлося також про місце спортивних училищ у загальній системі сфери спорту в Україні.

Підбиваючи підсумки круглого столу Максим Ярмистий наголосив на важливості подібних зустрічей, «щоб почути один одного» і зібрати пропозиції. Він зауважив: «Є питання нормативно-правового забезпечення фізичного виховання і спорту і ми будемо напрацьовувати нові пропозиції, в тому числі, і у робочих групах з народними депутатами. І є питання системні, які не вирішуються не один рік і їх треба вивчати».

Заступник Міністра заважив: «Система освіти реформується, але це відбувається не так швидко і результати ми зможемо побачити лише за 5-10 років. Нові стандарти розробляються - в перспективі запровадження профільних шкіл, в тому числі і спортивних. Але є різні діти і неможливо всіх загнати під одну адміністративну вертикаль, щоб всі виконували однакові фізичні нормативи. Але Міністерство, зокрема, працює над електронними підручниками, щоб діти і розвивались, і не носили важкі книжки».

Перший заступник голови Комітету з питань молоді і спорту Жан Беленюк подякував за участь у круглому столі і закликав до співпраці. Він також поінформував, що за підсумками засідання будуть напрацьовані рекомендації органам влади з метою вдосконалення державної політики розвитку фізичного виховання та спорту в системі освіти.