У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування проведено робочу нараду на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 листопада 2019, 18:23

У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування під головуванням голови Комітету Олега Бондаренка, за ініціативи першого заступника голови Комітету Степана Івахіва проведено робочу нараду на тему: «Обміління Шацьких озер: причини, наслідки, рішення».

У нараді взяли участь народний депутат України, голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігор Кривошеєв, директор Шацького національного природного парку Марія Христецька, представники Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Державного агентства водних ресурсів України, Інституту водних проблем і меліорації НААН України, Всеукраїнської екологічної ліги.

Головною метою наради стало питання з’ясування реальної причини зниження рівня води озера Світязь, встановлення причин обміління каскаду Шацьких озер.

Учасники наради зазначили, що участь науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України у вирішенні цих питань дуже важлива, крім того, є необхідність постійного наукового моніторингу українською стороною можливого впливу на обміління Шацьких озер розробки покладів крейдового родовища «Хотиславське» у Білорусі, що розташоване за 25,8 км від озера Світязь.

Також було зазначено, що на сьогодні не вивчено вплив на обміління Шацьких озер господарської діяльності приватних підприємств в аграрному та туристичному секторах регіону, немає даних про обсяг використання водних ресурсів у приватному секторі, де відбувається масове буріння локальних та індивідуальних свердловин.

Марія Христецька розповіла присутнім про неможливість належної експлуатації гідротехнічних споруд на території Шацького національного природного парку з метою затримки паводкових вод.

Зазначалось, що цього року в озері дійсно спостерігається дуже низький рівень води. Він є аномальним для цього озера і взагалі для групи Шацьких озер. Світязь насамперед живиться з поверхневих джерел – атмосферних опадів, по-друге – з підземних джерел.

Основною проблема падіння рівня води науковці називають кліматичні особливості - дуже низький рівень опадів навесні та влітку. Іншим чинником є інтенсифікація використання підземних вод на цій території.

Олег Бондаренко окремо зупинився на питанні транскордонного впливу ситуації, що склалась, на інші країни. Звернувся до присутніх щодо доречності звернення до урядів Польщі та Білорусі для об'єднання зусиль та щодо можливого скорішого вирішення проблеми на міждержавному рівні.

За результатами обговорення учасники наради домовилися створити робочу групу, аби зробити ґрунтовні висновки і дізнатися, чи можна зупинити процес обміління озера Світязь.

Олег Бондаренко подякував присутнім за участь у нараді та зазначив: «З боку Комітету питання збереження Шацьких озер буде мати повну підтримку. Якщо ми питання спільно не будемо вирішувати у цьому році, то можливо у наступному ми побачимо вже зовсім іншу картину».

Голова Комітету також звернувся до присутніх щодо надання на адресу Комітету з питань екологічної політики та природокористування письмових пропозицій, спрямованих на комплексне вирішення проблеми обміління озера Світязь з метою підготовки для опрацювання та винесення цього питання на засідання Комітету.