У Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АРК, м. Севастополя, нацменшин і міжнаціональних відносин презентовано звіт щодо інтеграції в українське суспільство ромської нацменшини

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 листопада 2019, 17:17

У Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин відбувся круглий стіл, на якому презентувався Заключний звіт ґендерно-відповідального оцінювання реалізації Національної стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року.

Голова Комітету Дмитро Лубінець повідомив, що Заключний звіт підготовлено структурою ООН Жінки в Україні, Офісом Ради Європи в Україні у співпраці з Секретаріатом Міжвідомчої робочої групи з питань реалізації Ромської стратегії при Кабінеті Міністрів України на запит підкомітету з питань ґендерної рівності та недискримінації Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України восьмого скликання. До його підготовки долучались представники органів влади, неурядові організації на національному та регіональному рівні, а також ромські громади та партнери з розвитку.

В ході заходу були відзначені основні досягнення реалізації Національної стратегії, серед яких: соціальна інтеграція ромських жінок та чоловіків стала частиною порядку денного політики на центральному та місцевому рівнях; покращення діалогу, розуміння та знань, співпраці між державними та недержавними учасниками ромських громадських організацій тощо.

Учасники круглого столу відмітили, що реалізація Стратегії та Плану заходів стала початком процесів, які можуть сприяти покращенню становища ромських жінок та чоловіків в Україні. Зокрема, це стосується визнання ромського громадянського суспільства ключовим партнером для реалізації політики соціальної інтеграції на надання поштовху для створення механізмів співпраці на регіональному та місцевому рівнях.

Серед фактичних результатів було відзначено підвищення ефективності видачі особистих документів, зокрема, свідоцтв про народження та паспортів; підвищення рівня соціального захисту у ромських громадах; збільшення кількості ромських дівчат та хлопчиків у дитячих садках за усі роки, а також збільшення кількості зареєстрованих ромських дітей шкільного віку.

Разом з тим, доступ ромських дівчат та хлопців до вищої освіти залишається надзвичайно низьким. Це підтверджують дані звітності за 2017-2018 навчальний рік, коли лише 127 осіб ромської національності навчалися у професійно-технічних навчальних закладах, і 6 осіб навчалися в університетах. Стратегія не передбачає жодних заходів в галузі освіти щодо подолання високого ризику зі сторони ромських дівчат залишити навчання, а також щодо надання їм допомоги у програмах освіти для дорослих з метою подолання цих прогалин. Також дуже низький прогрес у сфері доступного працевлаштування. Кількість ромів, які пройшли кваліфікаційні програми, дуже низька через недостатній рівень освіти та потребу в програмах грамотності для дорослих. Внаслідок цього, фактична кількість ромських жінок та чоловіків, які знайшли роботу, дуже невелика.

Фактичні результати розв’язання житлових та інфраструктурних питань залишаються незначними. Крім цього, Стратегія не дала змоги належним чином розв’язати ситуацію з охороною здоров’я ромів, яка залишається тривожною. Не було передбачено жодних заходів для вирішення питань охорони здоров’я жінок та планування сім’ї.

Учасники заходу зазначили, що нова Ромська стратегія на період після 2020 року потребує іншого формату і статусу: розроблений вихідний план, чіткі цілі, результати, показники, а також розрахунки бюджету з регіональними та місцевими цільовими програмами, узгодженими з іншими галузевими програмами та стратегіями регіонального та місцевого розвитку та їхніми бюджетними статтями.

У заході взяли участь: народні депутати, голова Коаліції Ромський НУО України «Стратегія 2020» Володимир Кондур, представник ООН Жінки в Україні Анастасія Дівінська, консультантки з гендерно-відповідального оцінювання реалізації Нацстратегії Міріям Кароли (ООН Жінки) та Ольга Цвілій (Офіс Ради Європи в Україні), представники органів державної влади та громадських організацій.