Стартував новий офіційний сайт Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 листопада 2019, 14:30


За результатами дослідження Громадського руху ЧЕСНО у 2018 році офіційний вебсайт Верховної Ради України визнано найбільш відвідуваним серед сайтів парламентів держав-членів ООН. У ході дослідження було проаналізовано показники сайтів парламентів 193 країн світу. Зокрема, на парламентський сайт України щомісяця заходить майже 3 млн. відвідувачів, які переглядають його сторінки понад 7 млн. 800 тис. разів.

Водночас, переважна більшість ресурсів мережі Інтернет постійно потребує модернізації – оновлення дизайну, змін у подачі інформації для різних цільових аудиторій. Щоб іти у ногу з часом, бути в тренді та залучати нових користувачів, а також з метою ефективного просування інформації про діяльність вищого законодавчого органу України було поставлено амбітне завдання щодо модернізації сайту Парламенту України.

Метою цього проєкту було визначено:

-  забезпечення відкритості інформації з Парламенту для громадян, засобів масової інформації та громадських організацій;

-  забезпечення адаптивних можливостей сайту – зручного перегляду на різних типах мобільних пристроїв;

-  заміну дизайну сайту відповідно до концепції «Дизайн система державних сайтів України»;

-  спрощення інформаційної структури сайту;

-  спрощення користувацького інтерфейсу та системи навігації в цілому;

-  організацію та вдосконалення системи пошуку інформації на сайті.

Таким чином, у 2018 – 2019 роках було виконано значний перелік робіт щодо адаптивної верстки основних розділів офіційного вебпорталу Верховної Ради України з підтримкою роботи сучасних типів екранів, режимів та роздільних здатностей (робоча станція, планшет, смартфон).

Для більш ефективного та якісного виконання поставлених завдань були модифіковані старі та створено нові шаблони сайту, запропоновано нове бачення блоку «Хід пленарних засідань» у розділі «Робота парламенту України сьогодні», яким спрощено розуміння режиму роботи Верховної Ради України. У результаті відвідувач сайту отримає інформацію:

·                         Верховна Рада України працює в режимі  пленарного тижня;

·                         Народні депутати працюють у комітетах, комісіях і фракціях;

·                         Народні депутати працюють з виборцями;

·                         Інший режим роботи.

Також реалізовано можливість додати обрану подію до персонального онлайн календаря користувача.





Забезпечено зручний спосіб подачі матеріалів пленарних засідань зі швидким і зрозумілим пошуком інформації за допомогою  нових календарних форм.

З метою створення якісної комунікації Парламенту України з усіма  аудиторіями відвідувачів сайту у новому дизайні вебпорталу запропоновано окремий новинний підсайт – «Прес-центр», що отримав розширені інформаційні блоки:

·                        Важливі теми;

·                        Тематичні новини;

·                        Новини комітетів;

·                        Огляди друкованих видань Верховної Ради України;

·                        Медійні матеріали;

·                        Дайджест новин – електронна підписка;

·                        Верховна Рада України у соціальних мережах.

Доопрацьовано та впроваджено підписку на інформаційні матеріали «Парламентський дайджест». Забезпечено механізм поширення опублікованих матеріалів через соціальні мережі.

Вдосконалено функціонал перегляду фотогалерей з можливістю пошуку.

Для спрощення головного меню сайту та реалізації сучасних вимог до інформаційної структури вебресурсів розроблено нові шаблони тематичних сторінок «Склад і структура Верховної Ради України», «Міжнародна діяльність», «Господарсько-фінансова діяльність» та відповідні  програмні модулі.

Для реалізації контекстного пошуку інформації на сайті розроблено нову, значно вдосконалену систему пошуку.

До цього часу модернізований сайт знаходився на етапі тестування в локальній мережі Верховної Ради України і, відповідно, був доступний для ознайомлення користувачам внутрішньої комп’ютерної мережі Парламенту.

На сьогодні фактично завершено модернізацію офіційного вебсайту Верховної Ради України.

Відтепер – громадськість, постійні відвідувачі матимуть змогу оцінити модернізований сайт і надіслати свої побажання через форму зворотного зв’язку http://mportal.rada.gov.ua/feedback.

Долучайтесь до процесу творення держави, пропонуйте, запитуйте!

Ми працюємо для вас!