Члени міжфракційного об’єднання «Економіка.NOW» обговорили з представниками Міжнародного валютного фонду в Україні пріоритети в економічних реформах

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 листопада 2019, 13:00

Члени міжфракційного об’єднання «Економіка.NOW» на чолі зі співголовами Ольгою Бєльковою та Ярославом Железняком провели зустріч з представниками Міжнародного валютного фонду в Україні та обговорили пріоритети в економічних реформах. МФО на зустрічі представляли також представник економічного комітету Роксолана Підласа, член енергетичного комітету Андрій Жупанін та член податкового комітету Андрій Ніколаєнко.

Першочерговий фокус МВФ – це зміни в податковій системі, удосконалення податкового адміністрування та процедур митного оформлення. «Питання не до ставок, а саме до адміністрування податків. Необхідно запроваджувати ризик-орієнтований та клієнтоорієнтований підхід до оподаткування», - зазначив Постійний Представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

Серед пріоритетних законопроектів МВФ – питання банківського та фінансового секторів. Зокрема, два законопроекти вже опрацьовуються профільним комітетом – законопроект про ринок капіталів та деривативи №2284 та законопроект про протидію відмиванню доходів №2179. Крім того, МВФ очікує законопроекти щодо реформи НКЦПФР, Фонду гарантування вкладів, а також запровадження ризик-менеджменту в управлінні банками.

Крім того, значну увагу Фонд приділяє питанням монетарної, антикорупційної політики, розвитку енергетичного та сільськогосподарського секторів економіки, а також посиленню ролі наглядових рад у державних підприємствах та проведенню справжньої судової реформи.

Депутати, в свою чергу, порушували гострі питання щодо потенційної податкової амністії, доцільності запровадження податку на виведений капітал та засадничих принципів роботи Бюро фінансових розслідувань. “Зараз податковий комітет розглядає законопроект №1208-2 про Бюро фінрозслідувань. Точаться дискусії на рівні поправок до другого читання, наприклад, щодо процедури призначення голови БФР. Було б доцільно почути і позицію міжнародних партнерів з цього приводу”, - підкреслив Ярослав Железняк.

Членів МФО цікавили також питання оподаткування ФОПів, врегулювання тарифів на ринку електроенергії та можливостей підтримки промисловості.

«Співпраця міжнародних організацій з депутатами – вкрай важлива. Саме депутати можуть бути ефективними амбасадорами та адвокатами прогресивних та корисних ідей, зокрема від міжнародних партнерів», - наголосила співголова МФО «Економіка.NOW» Ольга Бєлькова.