У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано три закони і ряд постанов, ухвалених Верховною Радою дев’ятого скликання

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 листопада 2019, 17:45

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва опубліковано ряд законів і постанов, ухвалених Верховною Радою дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг».

Законом вносяться зміни в ряд законодавчих актів з метою законодавчого закріплення перерозподілу та консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг.

Зокрема, Законом передаються повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управлінні майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Решту повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, передано до Національного банку України.

Закон набув чинності 19 жовтня 2019 року.

Також опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг», який, зокрема, встановлює повноваження державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг та визначає принципи захисту прав споживачів таких послуг; запроваджує відповідальність фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг та однакові правила для банків та небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг та надання інформації про них.

Закон набуде чинності 19 січня 2020 року.

У «Відомостях Верховної Ради України» від 1 листопада опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України  з питань телебачення і радіомовлення” щодо вдосконалення про цедури звільнення  та призначення членів Національної ради України з питань телебачення  і радіомовлення», який набув чинності 19 жовтня 2019 року.

Окрім того, у парламентському віснику опубліковано ряд постанов Верховної Ради України, серед яких про прийняття за основу проектів законів: «Про Бюро фінансових розслідувань»; «Про внесення змін до Кодексу законів  про працю України щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси  роботодавців України».

Опубліковано текст Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: “Проблеми формування  прожиткового мінімуму в Україні”». Згідно з документом, такі слухання планується провести 18 грудня 2019 року.

Також опубліковані постанови «Про участь постійного представника Верховної Ради України у конституційному провадженні» і «Про призначення Совгирі О. В. постійним представником Верховної Ради України  у Конституційному Суді України».

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».