Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, м. Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить п’ятиденне виїзне засідання на Донбасі

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 жовтня 2019, 18:30

 
Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин проводить виїзне засідання в Луганській та Донецькій областях, яке триватиме п’ять днів.

Як зазначив голова Комітету народний депутат України Дмитро Лубінець, «вперше в історії українського парламенту виїзне засідання триватиме аж 5 днів. Весь цей час Комітет працюватиме в Донецькій та Луганській областях. Ми відійдемо від традиційного офіціозу, коли виїзне засідання обмежувалось візитом до військово-цивільних адміністрацій. Натомість побуваємо в пунктах пропуску, оглянемо зруйновані внаслідок війни міста та села, об’єкти соціальної інфраструктури та підприємства, поспілкуємось з людьми, які живуть в «сірій» зоні».

За словами Д. Лубінця, такий формат засідання дасть змогу членам Комітету на власні очі побачити усі аспекти життя людей. «Усі члени Комітету на власні очі побачать умови життя наших громадян, почують про їхні проблеми з перших вуст. Сподіваюсь, це допоможе нам ухвалювати правильні та ефективні рішення, а головне – допоможе сформувати системну та дієву державну політику щодо цього регіону», - відзначив Д. Лубінець.

21 жовтня представники Комітету відвідали Широкине та поспілкувалися з переселенцями прифронтового селища. «З того моменту, як Широкине покинув останній мешканець, пройшло вже 4,5 року, але досі проблеми цих людей не вирішені. Проблеми мешканців Широкине дещо ширші, ніж інших внутрішньо переміщених осіб. Більшість широкинців при проведенні евакуації не мали змогу забрати необхідні речі і повністю втратили своє рухоме та нерухоме майно. Дехто з мешканців загинув чи отримав поранення в ході обстрілів», - зауважив Д. Лубінець.

Він зазначив, що наразі частина широкінців має проблеми з виплатами пенсій. «Підставою для прийняття рішення про припинення пенсійних виплат виступає нібито факт повернення людини до покинутого місця проживання. Але на відміну від інших ВПО, чиї населені пункти перебувають на тимчасово окупованих територіях, і які дійсно часто перетинають лінію зіткнення, широкинці, як правило, не відвідують окуповану територію, оскільки їм нікуди їхати», - зазначив Голова Комітету і додав: «Одним з найболючіших питань для широкинців залишається невиплата компенсації за зруйноване обстрілами житло та втрачене майно. Та насправді, широкинці мріють лише про одне - повернутися на рідний поріг».

Комітет розпочав свою робочу поїздку в Донецьку область з Маріуполя, адже це місто має великий вдалий досвід та чи не найбільше прийняло нових мешканців. Парламентська делегація ознайомилась з проектами та програмами, що реалізуються в місті.

Завдяки проекту «Житло для нових маріупольців» 178 осіб отримали нову надію на світле майбутнє. Серед них багатодітні родини, одинокі люди похилого віку, одинокі матері, особи з інвалідністю, родини військовослужбовців, педагогів, лікарів та працівників культури. Маріупольська міська влада готова до будівництва нових будинків, вони мають приміщення під реконструкцію. Такі ініціативи заслуговують на державну фінансову підтримку. На думку заступника міського голови, за умови фінансування, або якщо знову почне діяти програма 50 на 50 на рівні держави, Маріуполь за 5 років повністю забезпечить житлом всіх переселенців. Під час роботи в Маріуполі Комітет ознайомився з виконанням публічних екологічних зобов'язань ММК імені Ілліча.

Делегація Комітету вшанувала пам’ять загиблих пасажирів рейсового автобусу Златоустівка-Донецьк.

Члени Комітету також завітали до Волноваської РДА, щоб ознайомитись з проблемними питаннями району. При обговоренні проблемних питань відбулася дискусія щодо земельних ділянок під фортифікаційними спорудами та можливості компенсації власникам земельних часток паїв, створення центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю, надання субвенції на соціально-економічний розвиток, проблеми Волноваської ЗОШ №7 та реконструкції водогону.

На КПВВ «Новотроїцьке» народні депутати ознайомилися з процедурою перетину лінії розмежування, прикордонники розповіли про проблеми, які виникають у цьому процесі. Члени Комітету наголосили на необхідності дотримання прав і свобод громадян України, адже відновлення миру у регіоні неможливе без відновлення належних умов для життя наших громадян.

У Красногорівці ознайомились з ходом робіт у школі №2, яка у 2017 році була пошкоджена внаслідок обстрілу з боку бойовиків. Проектом відновлення школи передбачена реконструкція зруйнованого корпусу, заміна внутрішніх комунікацій, облаштування внутрішніх приміщень та благоустрій території школи, у тому числі будівництво сучасного спортивного майданчика.

Делегація також оглянула житлові будинки, пошкоджені внаслідок обстрілів. Проінспектували хід відновлювальних робіт, що проводяться силами рятувальників Державної служби України з надзвичайних ситуацій.