У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано ряд законів і постанов, ухвалених Верховною Радою дев’ятого скликання

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 жовтня 2019, 09:00

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва опубліковано ряд законів України, ухвалених Верховною Радою дев’ятого скликання, зокрема:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню», яким усуваються неузгодженості, що існували між окремими нормами Закону «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Закону «Про телекомунікації» в частині ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій. Закон набере чинності 25 грудня 2019 року;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів». Закон дає нове визначення термінів «компонування напівпровідникового виробу», «напівпровідниковий виріб» тощо; уточнює умови надання правової охорони та умови охороноздатності компонування напівпровідникового виробу; уточнює перелік прав та обов’язків, що випливають з державної реєстрації компонування напівпровідникового виробу тощо. Закон набув чинності 26 вересня 2019 року;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації», яким вносяться зміни до шести законів України з метою розширення застосування банками України положень Закону України “Про фінансову реструктуризацію”. Закон набув чинності 25 вересня 2019 року.

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури». Закон реалізовує заходи, пов’язані передусім із кадровим перезавантаженням органів прокуратури шляхом атестації чинних прокурорів, а також надання можливості всім доброчесним кандидатам, які мають належні теоретичні знання та практичні навивки, на конкурсних засадах зайняти посаду прокурора у будь-якому органі прокуратури. Законом вносяться зміни до Закону України «Про прокуратуру», а також до ряду інших Законів, пов’язаних із необхідністю зміни назв органів прокуратури.

Також опубліковано два закони про ратифікацію протоколів про уникнення подвійного оподаткування, підписаних Урядом України із Швейцарською Федеральною Радою та Урядом Турецької Республіки.

У парламентському віснику від 18 жовтня опубліковано ряд постанов Верховної Ради України, серед яких постанови про прийняття за основу проектів законів України: «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям»; «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” щодо вдосконалення процедури звільнення та призначення членів  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення»; «Про верифікацію та моніторинг  державних виплат»; «Про матеріальну відповідальність  військовослужбовців та деяких інших осіб" та інші.

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».