Комітет з питань аграрної та земельної політики розпочав розгляд проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 жовтня 2019, 18:30

Комітет з питань аграрної та земельної політики сьогодні на своєму засіданні розглянув питання щодо державної підтримки сільгоспвиробника, передбаченої в проекті державного бюджету на 2020 рік, що зараз розглядається у комітетах Верховної Ради.

Зокрема, народні депутати підтримали поправки, напрацьовані профільним підкомітетом до пропонованого проекту державного бюджету на наступний рік.

У рішенні Комітету підкреслюється, що відповідно до Бюджетного кодексу, витрати на підтримку сільського господарства мають становити на менше одного відсотка ВВП.

Виходячи з цього, Комітет розраховує, що загальна сума державної підтримки аграрної галузі становитиме 8,4 мільярда гривень, в тому числі, 4,4 мільярда гривень, які планується направити на здешевлення кредитів, пов’язаних з викупом земель.

Щодо розподілу 4 мільярдів гривень, то народні депутати пропонують виділити кошти зокрема, на такі напрямки: 150 мільйонів гривен на фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів;150 мільйонів гривень - на підтримку фермерських господарств; 400 мільйонів гривень – державна підтримка хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників; 100 мільйонів гривень - надання кредитів фермерським господарствам; 2,5 мільярда гривень - державна підтримка галузі тваринництва, переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури, рибальства; 600 мільйонів гривень – закупівля сільськогосподарської техніки та комплектуючих; 100 мільйонів гривень - часткова компенсація фермерам вартості електроенергії, що використовується для поливу зрошувальних земель.

Під час засідання голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов наголосив: «Аграрний сектор – це не тільки виробництво сільгосппродукції і тваринництво, це – більша частина України, яка займається цією роботою і складається із селищ. Тому наше завдання - привернути увагу Міністерства фінансів, Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства до цього питання».

Остаточний розгляд пропозицій до державного бюджету на 2020, що стосуються аграрного сектору, планується на наступному засіданні Комітету після узгодження усіх позицій з Міністерством фінансів та Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Також на сьогоднішньому засіданні Комітет розпочав розгляд проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», поданий Кабінетом Міністрів України» та десяти альтернативних до нього законопроектів.

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», поданий Кабінетом Міністрів України», (№ 2178) представив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства з питань агрополітики Тарас Висоцький.

Він виклав основні напрямки, які врегульовує даний законопроект:

- скасовує дію мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення;

- пропонує запровадити обіг земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року, для того, щоб була можливість напрацювати всі необхідні зміни, зокрема, і щодо Земельного кадастру;

- визначає перелік осіб, які мають право на купівлю земель, а саме: громадяни України, юридичні особи, зареєстровані згідно із законодавством України, територіальні громади, держава;

- запроваджує систему моніторингу реєстрації цін та відкритої системи квотування щодо купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення;

- встановлює обмеження щодо обсягів землі, якими може володіти один власник: не більше 15% в межах однієї області та не більше 0,5% в межах країни;

- купівля земель сільськогосподарського призначення, набуття права власності, підпадає під дію закону про санкції, зокрема є обмеження по країні-агресору.

«Мають бути створені умови для того, щоб була справедлива ціна на землю сільськогосподарського призначення, збережена чинна структура, яка показала себе успішно, і закладені підвалини для розвитку», - зауважив Т.Висоцький.

Під час обговорення законопроекту виникла палка дискусія, як серед народних депутатів-членів Комітету, так і присутніх на засіданні аграріїв, представників громадських організацій.

Звучали пропозиції відхилити усі запропоновані законопроекти щодо продажу земель сільськогосподарського призначення.

Зокрема, народний депутат Юлія Тимошенко, представляючи альтернативний проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно обігу земель сільськогосподарського призначення» (№ 2178-2) зазначила: «Ми пропонуємо спочатку провести референдум, а потім, у разі згоди громадян, повернутися до питання зняття мораторію на продаж землі». Окрім того, за її словами, потрібно провести інвентаризацію земель і вивчити дане питання.

Ю.Тимошенко також озвучила результати опитувань громадської думки, згідно з якими, більшість населення виступає за проведення референдуму щодо земельного питання і проти продажу земель.

За продовження мораторію на продаж землі і проведення референдуму з даного питання висловилася і одна із авторів законопроекту «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення за результатами Всеукраїнського референдуму», (№ 2178-1), народний депутат Наталія Королевська.

«Сьогодні у розпайовуванні землі взяли участь лише сім мільйонів громадян, а решта - свою землю не отримали. Отже, спочатку треба створити реєстр земель, провести розпаювання, а потім - референдум щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення», - сказала Н.Королевська.

Фермери і представники громадськості скандували на засіданні «Ні продажу землі» і виступали за зняття питання продажу землі з порядку денного, підкреслюючи: «Треба зняти напругу у суспільстві і продовжити мораторій, дія якого завершується 1 січня 2020 року, провести референдум і тільки після цього розглядати законопроекти».

Комітет ухвалив рішення продовжити розгляд законопроектів, що стосуються продажу землі сільськогосподарського призначення на наступному засіданні, яке відбудеться у п’ятницю, 18 жовтня, о 14.30.