Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 жовтня 2019, 13:18

Законодавчим актом унормовується діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя.

Згідно із Законом, «Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України».

Законом встановлено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України затверджує за погодженням з Вищою радою правосуддя форму і зміст заяви про участь у доборі кандидатів на посаду судді, анкети кандидата на посаду судді, порядок проходження спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

До складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України входять дванадцять членів, які призначаються Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Законом встановлено порядок призначення на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яке здійснюється Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу в порядку, передбаченому цим Законом. Конкурс на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводить Вища рада правосуддя на основі принципів верховенства права, публічності та політичної нейтральності в порядку, визначеному цим Законом.

ВРП утворюватиме конкурсну комісію, до складу якої входитимуть: три особи, обрані Радою суддів України із числа її членів; три особи з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України, до складу Громадської ради міжнародних експертів, утвореної згідно із Законом України «Про Вищий антикорупційний суд».

Законом передбачено створення Вищою радою правосуддя комісії з питань доброчесності та етики, яка забезпечить дотримання членами ВРП та ВККС України високих критеріїв доброчесності та професійної етики.

Комісія з питань доброчесності та етики є колегіальним органом, який діє при Вищій раді правосуддя та утворюється з метою забезпечення прозорості і підзвітності членів Вищої ради правосуддя та членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Згідно із Законом, Комісія з питань доброчесності та етики протягом 30 днів з дня її утворення перевіряє членів Вищої ради правосуддя (крім Голови Верховного Суду), призначених (обраних) на посаду до набрання чинності цим Законом, на відповідність критеріям доброчесності, етичних стандартів судді як складової професійної етики члена Вищої ради правосуддя, за результатом чого може ухвалити рішення про звільнення члена Вищої ради правосуддя.

Законом внесено зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів» та «Про Вищу раду правосуддя».

Проект Закону зареєстровано за №1008.