Відбувся брифінг на тему: "Євроатлантична інтеграція у вимірі взаємодії Парламенту та Уряду"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 жовтня 2019, 12:51

У брифінгу взяли участь: Голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба, Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, Міністр оборони України Андрій Загороднюк, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич на початку брифінгу зазначив: «Євроатлантична інтеграція залишається нашим стратегічним напрямком розвитку і курс на НАТО є очевидною потребою. Адже загроза від Росії нікуди не дінеться у найближчі десятиліття. І ми готові систематично давати відсіч і стати повноправною складовою євроатлантичного безпекового середовища».

О.Завітневич повідомив, що з метою опрацювання питання євроатлантичної інтеграції та досягнення мети вступу в НАТО Парламент спільно з Урядом створив платформу парламентсько-урядової взаємодії. «Спільно з Урядом ми розробили дорожню карту, в рамках якої роль Комітету в опрацюванні законодавства, що наблизить інтеграцію, а саме удосконалення Закону «Про національну безпеку», «Про СБУ», «Про розвідку», «Про державну таємницю», «Про оборонні закупівлі», а саме про виведення оборонних закупівель із тіні», - додав він.

О.Завітневич наголосив, що Комітет окремо приділятиме увагу парламентському контролю над сектором оборони та безпеки.

Заступник голови Комітету, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості Мар’яна Безугла зазначила: платформа парламентсько-урядової взаємодії передбачає реалізацію дорожньої карти і постійну поступальну кооперацію для досягнення кінцевої мети, а саме - вступу в НАТО. «Але вступ в НАТО - це мета у фіналу нашого шляху. Ми маємо пройти сумісно багато кроків, які наблизять цей процес, а саме, це як політичний, так і безпековий вимір, стандартизація нашого сектору оборони і безпеки відповідно до принципів та доктрин НАТО. Це політична взаємодія як у вимірі парламентської асамблеї НАТО, так і безпосередньо з усіма країнами-учасниками євроатлантичного договору та партнерами», - пояснила М.Безугла.

 Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба подякував Парламенту за відкритість до співробітництва: «Ніколи до цього Уряд і Верховна Рада не створювали таку спільну платформу, для того, щоб рухатися шляхом євроінтеграції».

Він також запевнив: «Курс на євроатлантичну інтеграцію України залишається незмінним. І в Програмі діяльності Уряду, затвердженій Парламентом, чітко визначена ціль, яку ставить перед собою уряд на найближчі п’ять років: досягнення відповідності критеріям членства в організації Північноатлантичного договору».

Д.Кулеба також поінформував, що зараз Уряд завершує роботу над комплексним документом - Річною національною програмою під егідою Комісії Україна-НАТО на 2020 рік. У центрі цього документа, за словами Віце-прем’єр-міністра, - інтереси громадянина України.

Під час брифінгу також виступив Міністр оборони України Андрій Загороднюк, який підкреслив, що досягнення відповідності військовим критеріям членства в НАТО є одним із основних пріоритетів міністерства і вже розпочато його імплементацію. Він розповів про плани у даному напрямку на ближчі роки, зокрема, щодо змін в управлінні військами, досягнення сумісності з силами оборони країн НАТО, закупівлі озброєнь, навчання особового складу.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді також звернула увагу на плідну співпрацю з Комітетом Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки у питаннях просування у напрямку відповідності стандартам НАТО.

Зокрема, за її словами, активно опрацьовується питання зміни підходів до державного оборонного замовлення, яке має стати «прозорим і конкурентним».

Перед присутніми виступив також Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, який привітав створення першої спільної платформи Кабінету Міністрів та Верховної Ради щодо співпраці у питаннях євроатлантичної інтеграції України.

«Ми віримо в те, що діалог, розуміння та взаємопідтримка між виконавчою та законодавчою гілками влади є життєво важливими для успіху будь-якої широкомасштабної реформи. І це стосується не лише імплементації стандартів НАТО, а й загалом реформ, які відбуваються в Уряді», - сказав А.Вінніков.

Водночас, за його словами, євроатлантична трансформація стосується не лише Міністерства оборони та Збройних сил України, а також імплементації стандартів НАТО у секторі безпеки і оборони. «Перш за все, це стосується реформ, що відбуваються у всьому Уряді, які є всезагальними, структурними та невідворотними», - зазначив Голова Представництва.

За його словами, Річна національна програма під егідою Комісії Україна-НАТО залишається ключовим інструментом, що є в України для того, щоб привести країну ближче до НАТО і закликав «використати потенціал цього документа якомога більше».

А.Вінніков підкреслив: «Наразі Україна має відмінне «вікно можливостей» для того, щоб запроваджувати подальші важливі кроки на шляху до євроатлантичної реформи, оскільки, через голосування, люди України надали виконавчій та законодавчій гілкам влади безпрецедентний мандат для здійснення змін». Він закликав використати це «вікно можливостей».

Голова Представництва НАТО в Україні також запевнив у підтримці України на євроатлантичному шляху.