Комітет з питань антикорупційної політики рекомендує Верховній Раді ухвалити в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 жовтня 2019, 18:00

Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні 9 жовтня продовжив розгляд проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» (№1010), підготовленого до розгляду у другому читанні.

Доповідаючи законопроект, заступник голови Комітету Галина Янченко зауважила, що даний документ направлений на захист викривачів корупції, щоб стимулювати викриття значних корупційних злочинів.

Під час розгляду запропонованих народними депутатами правок виникла дискусія щодо питань, які стосуються виплати винагороди викривачам. Зокрема, зазначалося, що винагорода є стимулом, а не компенсацією втрат викривачеві.

У підсумку, було враховано пропозицію, що виплата винагороди викривачеві здійснюється одразу після рішення суду і не залежить від повернення завданої державі шкоди.

Обговорювалася пропозиція про зниження порогу для виплати винагороди. У законопроекті передбачено таку виплату, якщо завдана корупційними діями шкода державі перевищує 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак, така пропозиція не знайшла підтримки більшості членів Комітету.

Враховано запропоновані зміни щодо визначення розміру винагороди за викриття злочину. Так, норму про встановлення винагороди «в межах 10%», замінено на фіксовану винагороду у розмірі 10% завданої державі шкоди корупційним діянням. Окрім того, затверджено, що розподіл винагороди між кількома викривачами здійснюється «у рівних частинах».

Також Комітет врахував зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради і виклав ряд положень законопроекту у редакції, що не протирічить Конституції України.

Всього було розглянуто 211 правок до законопроекту.

Після цього народні депутати внесли технічні зміни, які узгоджують даний проект Закону із законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» (№1029), який розглядався Комітетом раніше і вже ухвалений Верховною Радою в цілому як Закон.

Комітет затвердив порівняльну таблицю і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» в другому читанні і в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

На засіданні також були розглянуті ряд проектів законів на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

Визнано такими, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства: проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань» (№2116) та альтернативний законопроект (№2116-1), однак профільному Комітету запропоновано звернути увагу на ряд пропозицій Комітету з питань антикорупційної політики; проект Закону «Про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства» (№2131) і (№2131-1); проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду» (№2172); проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ресторанного господарства)» (№2136) із пропозиціями Комітету.

Водночас, проект Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо приведення у відповідність із Конституцією України» (№1045-1) визнано таким, що містить корупціогенні фактори і не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, зокрема, ряд положень суперечать Конституції України.

Також визнано таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо добровільного одноразового декларування активів фізичних осіб» (№1183), деякі норми якого, на думку членів Комітету, дають можливість легалізації злочинно набутих активів.

Голова Комітету Анастасія Красносільська нагадала, що завтра, 10 жовтня, об 11.00 відбудеться закрите виїзне засідання Комітет з питань антикорупційної політики у Службі безпеки України. Чергове відкрите засідання заплановано на середу, 16 жовтня.