Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект «Про місто Київ – столицю України» (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 жовтня 2019, 17:00

 
У вівторок, 1 жовтня, відбулося чергове засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на якому було розглянуто низку питань порядку денного.

Зокрема, Комітет розглянув проект Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (№2143), а також три альтернативних до нього законопроекти (№2143-1, №2143-2, №2143-3).

Як зазначив у своєму виступі Голова Комітету Андрій Клочко, після того, як у 2010 році у м. Києві були ліквідовані районні ради, у руках Київського міського голови опинилися дуже широкі, практично надзвичайні повноваження.

В той же час, райони столиці, які за чисельністю населення дорівнюють деяким обласним містам України, залишилися без органів місцевого самоврядування, що суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, згідно з якою публічні повноваження мають реалізовуватися органом влади, який має найтісніший контакт із громадянином. Тому і виникла необхідність відновити районні ради в Києві, які допоможуть людям самостійно вирішувати питання місцевого значення та розподілити повноваження між районними радами, міською радою і КМДА, передавши районним радам безпосередній, близький до людей рівень повноважень.

За результатами розгляду законопроектів, Комітет, взявши до уваги висновки Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, Інституту законодавства Верховної Ради України, підтримав проект рішення, підготовлений підкомітетом з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення, яким пропонується взяти за основу законопроект №2143-3 та доопрацювати його при підготовці до другого читання.

Також, Комітет, за результатами вивчення відповідних документів щодо призначення позачергових виборів Українського міського голови Обухівського району Київської області, що надійшли на адресу Комітету, а також звернення до Комітету представників громадськості м. Українки, рекомендував Верховній Раді України призначити позачергові вибори Українського міського голови.

Крім того, Комітет, заслухавши доповідь Заступника Голови Комітету, голови підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії щодо розгляду у підкомітеті пропозицій Президента України до Виборчого кодексу, з огляду на значний їх обсяг, прийняв рішення продовжити термін розгляду документу до 90 днів.

Комітетом було розглянуто у другому читанні законопроекти щодо удосконалення нормування у будівництві (№1052) та удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Також, народні депутати ухвалили рішення утворити Робочу групу Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування з визначення напрямків реформування сфери державного архітектурно-будівельного контролю, співголовами якої призначено - Голову Комітету А.Клочка та Заступника Голови Комітету О.Шуляк, а заступником - голову підкомітету з питань будівництва та проектування О.Дунду.