У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 вересня 2019, 09:05

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва опубліковано один закон і ряд постанов ухвалених Верховною Радою України дев’ятого скликання.

Так, у збірнику міститься Закон України «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності  народних депутатів України)».

Даним документом Верховна Рада постановляє внести зміни до статті 80 Конституції України, виклавши її в такій редакції:

"Стаття 80. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп».

Закон набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Також у №38 опубліковано Постанову «Про включення до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроекту про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) і про його направлення до Конституційного Суду України».

Даним документом Верховна Рада України постановляє: Включити до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроект про внесення зміни до статті 85 Конституції України (щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України) (реєстр. № 1028), поданий Президентом України як невідкладний і направити його до Конституційного Суду України для одержання висновку щодо відповідності його вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Опубліковано Постанову «Про порядок денний другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання», якою затверджено порядок денний другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

У «Відомостях Верховної Ради України» від 20 вересня міститься Постанова «Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Коваленко А. М.». Згідно з Постановою, повноваження народного депутата України Коваленко Анни Миколаївни, обраної в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, політична партія "Слуга народу", припиняються достроково у зв’язку з особистою заявою про складення нею депутатських повноважень.

Опубліковані також дві постанови про прийняття за основу проектів законів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» і «Про внесення зміни до Закону України “Про Вищий антикорупційний суд” щодо початку роботи суду».

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».