Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки прийняв рішення про створення спільної міжфракційної робочої групи з підготовки проекту закону щодо реформування СБУ

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 вересня 2019, 17:57

18 вересня відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, на якому розглядалися проекти законів:

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період» (1224).

- «Про матеріальну відповідальність військовослужбовців та деяких інших осіб» (№1225).

- «Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби» (№1227).

Обговоривши законопроекти та висновки до них, члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти вищезгадані законопроекти за основу.

Також одностайно були підтримані подані пропозиції про призначення стипендій Верховної Ради України на 2019-2020 навчальний рік, узагальнені у проекті Розпорядження Голови Верховної Ради України "Про призначення стипендій Верховної Ради України курсантам і слухачам вищих військових навчальних закладів та вищих навчальних закладів, які мають військові навчальні підрозділи, на 2019-2020 навчальний рік".

Крім того, на засіданні Комітету народні депутати порушили питання щодо необхідності поетапного реформування Служби безпеки України, враховуючи вітчизняні особливості та орієнтуючись на стандарти Європейського союзу і НАТО. Члени Комітету наголосили на посиленні ключових функцій СБУ та позбавлення її невластивих функцій.

За результатами обговорення цього питання була підтримана пропозиція щодо створення спільної міжфракційної робочої групи з підготовки проекту закону щодо реформування Служби безпеки України. Керівником цієї робочої групи визначено голову підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, народного депутата Давида Арахамію. Йому доручено сформувати персональний склад вказаної робочої групи. Засідання групи пропонується провести 30 вересня 2019 року.