Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення зміни до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 вересня 2019, 11:55

Верховна Рада ухвалила Закон про внесення зміни до Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" (№1037), метою якого є приведення норм Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» у відповідність до норм Конституції України.

Беручи до уваги вимоги статей 83, 85 та 89 Конституції України, Законом статтю 9 Закону «Про приватизацію державного і комунального майна» виключено, як таку, що суперечить нормам Конституції України.

Відповідно до статті 89 Конституції України Верховна Рада України для здійснення законопроектної роботи, підготовки і попереднього розгляду питань, віднесених до її повноважень, виконання контрольних функцій відповідно до Конституції України створює з числа народних депутатів України комітети Верховної Ради України. Крім того, у межах своїх повноважень Верховна Рада України може створювати тимчасові спеціальні комісії для підготовки і попереднього розгляду питань, а для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, утворювати тимчасові слідчі комісії.

Разом з тим, статтею 9 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» встановлено, що з метою забезпечення контролю за здійсненням приватизації, додержанням законодавства України про приватизацію та аналізу її наслідків з числа депутатів утворюється Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації. Положення про Спеціальну контрольну комісію з питань приватизації та її склад затверджуються Верховною Радою України.

Відтак, стаття 9 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» суперечить Конституції України, зокрема її статтям 85 та 89, за якими створення спеціальних контрольних комісій до повноважень Верховної Ради України не віднесено.

За відповідний закон проголосували 311 народних депутатів.