І. Геращенко та А. Герасимов висловились проти ліквідації Комітету у справах ветеранів та створення Комітету з прав людини та реінтеграції окупованих територій

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 серпня 2019, 18:54

 

14 серпня Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник ПП «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко разом із народним депутатом Артуром Герасимовим взяли участь у другому засіданні Підготовчої депутатської групи та висловили позицію щодо формування та предмету відання Комітетів Верховної Ради України 9-го скликання.

«Політична партія «Європейська Солідарність» вважає категорично неприпустимим ліквідацію Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів та осіб з інвалідністю», - наголосив А. Герасимов та поінформував про численні звернення від представників громадських об’єднань, ветеранських та волонтерських організацій та добровольчих батальйонів, які виступають за збереження відповідного Комітету у Парламенті 9-го скликання.

Ірина Геращенко та Артур Герасимов також виступили проти створення єдиного Комітету Верховної Ради України, до відання якого належатимуть питання прав людини та реінтеграції тимчасово окупованих територій України.  

Ірина Геращенко нагадала, що останні п’ять років успішно функціонує створене  Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, до відання якого віднесено широке коло питань. У зв’язку з цим політик  запропонувала створити окремий Комітет з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, який очолить представник монобільшості та координуватиме роботу із іншими Комітетами ВР.

 «Питання реінтеграції окупованих територій – це надзвичайно важливий аспект і цим Комітетом має опікуватися представник монобільшості, бо реінтеграція – це в першу чергу питання виконавчої влади, а права людини – це більш широкий гуманітарний  аспект, і відповідний окремий Комітет (з прав людини) має й надалі працювати у Парламенті», - заявила І. Геращенко.


Під час обговорення організаційно-технічних питань Підготовчої депутатської групи Ірина Геращенко порушила питання неухильного дотримання чинного законодавства у частині використання державної мови під час обговорення питань порядку денного за звернула увагу на виступ російською мовою представника політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадима Рабіновича.

Запропонована ініціатива І. Геращенко щодо вимкнення мікрофону у разі виступів не державною мовою була підтримана Головою Підготовчої депутатської групи, представником політичної партії «Слуга Народу» Дмитром Разумковим.

Під час засідання Артур Герасимов також закликав надати програму, яка існує у провладної партії, на кшталт Коаліційної угоди, для розуміння позицій з актуальних питань.