Перший заступник голови Верховної Ради, представник ПП «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко взяла участь роботі засідання депутатської групи з підготовки до роботи Верховної Ради ІХ-го скликання

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 серпня 2019, 17:55

На засіданні Підготовчої групи 9 серпня Ірина Геращенко заявила: ««Європейська Солідарність» у Верховній Раді займатиме конструктивну позицію щодо питань, які стосуються інтеграції до ЄС та НАТО, пріоритетом фракції буде забезпечення реалізації курсу європейської та євроатлантичної інтеграції, виконавче забезпечення угоди про Асоціацію і співробітництво з НАТО».

Ірина Геращенко від імені «Європейської Солідарності» закликала обговорити не лише технічні питання проведення урочистого засідання, а й зосередитись на порядку денному першого пленарного засідання і визначити базові пріоритети роботи. «Ми хотіли би побачити програму, яка існує у провладної партії, на кшталт Коаліційної угоди, для того, щоб чітко зрозуміти ту платформу, на якій буде формуватися позиція більшості і уряду. Цей документ важливий для того, щоб всі розуміли пріоритети влади», – сказала політик.

Також Перший віце-спікер подякувала Президенту України Володимиру Зеленському за те, що перший, підписаний ним, закон був про технічні регламенти, адже це євроінтеграційний закон. І. Геращенко нагадала, що серед законопроектів, які вже прийняті у першому читанні, є кілька важливих євроінтеграційних законів, які «Європейська Солідарність» пропонує поставити в порядок денний вже у вересні, зокрема закон про військові звання.

Щодо розподілу посад у президії Верховної Ради І. Геращенко наголосила, що в керівництві парламенту мають бути професіонали, закликала дотриматись принципу пропорційного розподілу керівних посад між представниками різних фракцій Верховної Ради дев’ятого скликання: необхідно забезпечити ефективність роботи Верховної Ради України, неухильне дотримання законів. Ми маємо керуватись нормами Регламенту щодо пропорційного представництва у комітетах, керівництві комітетів ВРУ, і в майбутньому у міжпарламентських делегаціях. Приймаючи рішення про керівництво Верховної Ради та комітетів, необхідно керуватись виключно професійними компетенціями претендентів, – зазначила Ірина Геращенко. «Наша політична команда демонструє досвід і професійність, і ми виступаємо за те, щоб в керівництві парламенту були присутні професійні люди. Ми вважаємо, що наша команда може надати найкращих керівників комітетів нацбезпеки і оборони, тому що хто є сильніший в цій темі, ніж Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський, також комітетів з євроінтеграції, закордонних справ, свободи слова, регламентного, бюджетного, культури, з прав людини, з питань ветеранів», - сказала вона.

У своєму виступі Перший заступник Голови Верховної Ради України подякувала всім політичним силам за гендерний баланс у виборчих списках та висловила надію на його збереження і в керівництві комітетів.