Програма РАДА розпочала серію тренінгів для новообраних народних депутатів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 серпня 2019, 15:01

5 серпня Програма РАДА розпочала першу зі своїх орієнтаційних сесій для новообраних парламентаріїв, яка була присвячена різним аспектам діяльності народних депутатів.

Крім народних депутатів, у навчаннях брали участь їхні помічники та фахівці Апарату Верховної Ради України.

Протягом двох днів учасники отримували знання про правову основу та форми роботи народних депутатів у Верховній Раді та виборчому окрузі, їхні права та обов’язки, функції їхніх помічників. Вони познайомились з формами взаємодії та співпраці парламентаріїв з виборцями та побудови роботи в окрузі, а також з багатьма іншими аспектами їхньої роботи.

Значна увага під час цієї орієнтаційної сесії зверталась на питання забезпечення діяльності Верховної Ради, роботи Апарату Верховної Ради та секретаріатів комітетів.

Для ефективної роботи парламентаріїв суттєве значення має знання ними Регламенту Верховної Ради України. Саме питанням Регламенту був присвячений тренінг для новообраних народних депутатів, який Програма РАДА провела 7-8 серпня.

Під час цієї навчальної сесії народні обранці дізнались про місце Регламенту Верховної Ради у системі законодавства, ознайомились з основними функціями та формами роботи Верховної Ради. Крім цього, вони поглибили свої знання щодо процедур та видів голосувань, рішень та правових актів, щодо ключових процедур бюджетного процесу.

Журналісти провідних телеканалів взяли безпосередню участь у одній із сесій тренінгу, під час якої вони опановували основи Регламенту Верховної Ради разом з новообраними депутатам.

Учасники також вивчали механізми парламентського контролю за виконанням Державного бюджету, засвоїли правила підготовки депутатських запитів та звернень. Вони також дізнались про форми взаємодії Верховної Ради України з Президентом, Урядом та громадськістю.

Отримані знання допоможуть новообраним депутатам швидко увійти в роботу Верховної Ради України та успішно виконувати свої функції.

***Нещодавно відбулися позачергові вибори до Верховної Ради України, і понад 320 народних депутатів стали парламентаріями вперше. У цій ситуації велике значення має проведення для нових парламентаріїв навчань, які допоможуть їм більш ефективно виконувати свої функції.

У серпні Програма РАДА проведе кілька тренінгових сесій для новообраних народних депутатів.

Інформацію про всі орієнтаційні сесії, які Програма РАДА пропонує народним депутатам, їхнім помічникам та працівникам Апарату ВР, можна отримати за посиланням: https://bit.ly/315qxzT.

Програма USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» реалізується Фондом Східна Європа за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).