Заява Комітету у закордонних справах у зв’язку з припиненням дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 серпня 2019, 16:00

 Комітет Верховної Ради України у закордонних справах засуджує дії Російської Федерації, які призвели до припинення дії Договору між США та СРСР про ліквідацію їх ракет середньої і малої дальності від 8 грудня 1987 року (Договір про РСМД). Комітет з розумінням ставиться до рішення США, як реакцію на порушення Договору з боку Російської Федерації

Україна як одна з правонаступниць колишнього СРСР завжди сумлінно дотримувалась всіх узятих ним міжнародних зобов’язань у сфері ядерного роззброєння, скорочення та ліквідації зброї масового знищення та засобів її доставки. Зокрема, Україна в повній мірі забезпечила реалізацію положень Договору про РСМД, у тому числі щодо здійснення на тимчасових засадах інспекційної діяльності США на території України після розпаду СРСР.

Понад те, на початку 1990-х років мирна проєвропейська Україна, йдучи назустріч світовій спільноті, відмовилася від третього найбільшого в світі ядерного арсеналу, що був у її власності, та приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерна держава в обмін на безпекові гарантії провідних ядерних держав – Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки і Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (Будапештський меморандум). Тим самим Україна зробила безпрецедентний історичний внесок у зменшення загрози ядерної війни у світі та глобальне ядерне роззброєння.

Проте одна з держав-гарантів – Російська Федерація грубо порушила основоположні принципи міжнародного права, Статут ООН і зобов’язання за Будапештським меморандумом та розпочала збройну агресію проти України, незаконно анексувала невід’ємну частину України – Крим, окупувала за допомогою контрольованих нею незаконних збройних формувань, підтриманих її регулярними збройними силами, окремі райони Донецької та Луганської областей України.

Зазначаємо, що збройна агресія Російської Федерації проти України завдала значного удару глобальному режиму нерозповсюдження, дискредитувавши значною мірою міжнародні гарантії як спосіб запобігання розповсюдженню зброї масового знищення та засобів її доставки.

Покладаємо на Російську Федерацію відповідальність за черговий крок з підриву міжнародних зусиль у сфері роззброєння та нерозповсюдження – порушення своїх зобов’язань за Договором про РСМД через розробку і виготовлення ядерної ракети середньої дальності 9М729 для ракетного комплексу «Іскандер-М» та відмову відновити достовірне виконання умов цього Договору.

Рішуче засуджуємо дії Російської Федерації, що призвели до повного припинення дії Договору про РСМД та, як наслідок, до загрози нової гонки озброєнь.

Розглядаємо недотримання Російською Федерацією вимог Договору про РСМД як черговий прояв її ревізіоністської політики, спрямованої на руйнування міжнародного правопорядку та досягнення її неоімперських зовнішньополітичних цілей, зокрема шляхом отримання незаконних воєнних переваг, ескалації напруги і загроз та ядерного шантажу світової спільноти.

В цих нових безпекових умовах Україна має серйозно замислитись над своїм майбутнім потенціалом для стримування загроз, що відкрилися після руйнування Російською Федерацією Договору про РСМД.

Також закликаємо США та Велику Британію підтримати діями Україну в рамках безпекових гарантій за Будапештським меморандумом. Такими практичними механізмами могло б, зокрема, стати невідкладне укладення двосторонніх оборонних угод між Україною та Сполученими Штатами, Україною та Великою Британією, а також надання Україні статусу основного союзника Сполучених Штатів Америки поза НАТО до моменту набуття повноправного членства України в НАТО, як це пропонується у Зверненні Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій від 22 березня 2017 року.

Комітет Верховної Ради України у закордонних справах наголошує на необхідності солідарних зусиль і дій для запобігання ядерній загрозі, збереження миру, міжнародного права і порядку. Це обов’язок усіх цивілізованих і відповідальних націй та їх лідерів.