І.Геращенко: «Новий Виборчий кодекс містить важливі зміни і дає надію на створення в Україні справжніх партій - з чітко окресленою ідеологією»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 липня 2019, 16:43

   

12 липня під час пленарного засідання Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала усім парламентаріям, які вчора підтримали у другому читанні та в цілому Виборчий кодекс (законопроєкт №3112-1).

Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила важливість цього історичного рішення та нагадала, що ухвалення Виборчого кодексу з відкритими списками обіцяли усі політичні сили ще під час виборів у 2014 році. Політик окремо подякувала народним депутатам України – мажоритарникам, які підтримали перехід до нової виборчої системи.

За словами І. Геращенко, новий Виборчий кодекс має надзвичайно важливі нововведення, серед яких запровадження гендерних квот, що дозволить збалансувати представництво чоловіків та жінок у владі, закріплення депутатів за регіонами та ін. «Ми дозволили виборцям визначати, хто буде у партійних списках. Новий Виборчий кодекс містить справді важливі зміни і дає надію на створення в Україні справжніх партій - з чітко вираженою ідеологію», - підкреслила вона.

Перший заступник Голови Верховної Ради також подякувала Голові Верховній Раді України А.Парубію, який мобілізував депутатів під час голосування за це важливе рішення, а також О.Черненку  - керівнику робочої групи, який займався розробкою тексту законопроекту.

«Ми ухвалили закон про Тимчасові слідчі комісії та Тимчасові спеціальні комісії парламенту, який регулює процедуру імпічменту та новий Виборчий кодекс. Розраховую, що Президент України підпише ці закони», - заявила І.Геращенко.

Перший віце-спікер також висловила припущення, що Український парламент ухвалив би ще одне важливе рішення – зняття депутатської недоторканності, якби не Указ Президента України №303/2019 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».