Відбулося пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 липня 2019, 13:31

 

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 229 народних депутатів.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

Головуючий повідомив, що в пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Віце-прем’єр-міністром - Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубком.

Розпочалася "година запитань до Уряду".

Головуючий надав слово для виступу Віце-прем’єр-міністру - Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадію Зубку.

Урядовець доповів про реформу децентралізації, про подальші перспективи її проведення, про розвиток об’єднаних територіальних громад.

Г.Зубко подякував народним депутатам Верховної Ради VIII скликання, яка приймала такі важливі закони для України, приймала ті реформи, які сьогодні вже працюють, які сьогодні дають результат. «Ця Верховна Рада приймала реформи і закони, які дозволяють нам сьогодні управляти майбутнім нашої держави», - зазначив він.

 


Члени Уряду відповіли на запитання депутатських фракцій, груп та окремих народних депутатів із наступних питань: розробка бюджетної резолюції на три роки; виплата заборгованості із зарплат шахтарям; призначення нового керівництва митниць; зниження тарифів на комунальні послуги, підписання контрактів з підприємствами, які будуть видобувати український газ, транзит російського газу, деолігархізація газового бізнесу, підвищення енергоефективності економіки України; вартість ремонту доріг; будівництво спортивної інфраструктури; підвищення вартості електроенергії для середнього бізнесу; вартість квитків для пасажирів залізниці, розвиток українського туризму; неякісні поставки оборонної продукції і причетність до цього деяких депутатів; не участь віце-прем’єр-міністра України у Саміті Україна-ЄС; закриття закладів грального бізнесу; добудова Охматдиту; утворення Заводської ОТГ у Полтавській області.

На цьому "Година запитань до Уряду" завершилася.

Головуючий оголосив до розгляду проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 11 липня 2019 року про прийняття в цілому проекту Виборчого кодексу України №3112-1-П.

Він надав слово одному з авторів проекту постанови народному депутату Дмитру Святашу, який у виступі зазначив, що Виборчий кодекс був прийнятий з порушеннями і автори наполягають на скасуванні прийнятого рішення Верховної Ради.

Народні депутати виступили в обговоренні.

За результатами голосування проект Постанови №3112-1-П набрав два голоси "за" і був відхилений.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко оголосила депутатські запити.

Народні депутати виступили із заявами повідомленнями, пропозиціями.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що у пленарному засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройманом.

Голова Верховної Ради підбив підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання.

Зокрема, він наголосив на високій результативності роботи Верховної Ради VIII скликання: «Було проведено 580 пленарних засідань, прийнято 2734 законодавчих акти, у тому числі 987 законів та кодексів в цілому, було проведено 35 парламентських слухань».

Водночас А.Парубій відзначив зусилля, які були докладені для прийняття багатьох законів: «Часто, з останніх сил, нам доводилось відчайдушно об’єднувати усіх в залі, щоб вийти на успішне голосування, на успішну реформу». Він також додав, що це відбувалося у той час, коли ми відбивали російську агресію, коли нам доводилося у кожному бюджеті виділяти більше коштів для Збройних сил, для армії, для військових.

«Ми захищали країну від агресора і, водночас, реформували всі сфери суспільного життя», - підкреслив Голова Верховної Ради.

А.Парубій нагадав реформи, які проводились у країні протягом останніх п’яти років: пенсійну, медичну, одну з найбільш успішних, на його думку – реформу місцевого самоврядування.

Голова Верховної Ради подякував Прем’єр-міністру В.Гройсману і членам Уряду за підготовку і проведення даних реформ, наголосивши, що важливим було налагодження координації між комітетами Верховної Ради і міністрами в підготовці кожної з цих реформ.

Голова Верховної Ради зупинився на антикорупційній реформі, зазначивши, що «багато хто не вірив, що це можливо, але було створено всі антикорупційні органи».

«Це нашим Парламентом була введена, я переконаний, найбільш відкрита система електронного декларування в світі і був прийняти Закон «Про Антикорупційний суд» з урахуванням усіх поправок Венеційської комісії», - підкреслив А.Парубій. На його думку: «Це рішення продемонструвало повну єдність і громадянського суспільства, і українського Парламенту, і наших закордонних партнерів».

А.Парубій також нагадав про реформу поліції.

Голова Верховної Ради окремо зупинився на реформуванні гуманітарної сфери і, зокрема, прийнятому Верховною Радою цього скликання законі про декомунізацію. За його словами: «Це була ментальна деокупація України. Адже для Путіна важлива війна за серця і уми людей, а ми наш простір наповнювали українським духом».

У цьому контексті А.Парубій нагадав про введення квот на український контент на радіо і телебаченні, закони на захист видавництва української книги, культурної сфери, голосування за звернення до Святішого Патріарха, яке започаткувало шлях до Томосу, закон про українську мову, вчорашнє рішення про Виборчий кодекс.

«Ми зробили в гуманітарній сфері неймовірні речі. Ми, нарешті, після багатьох десятків років, визнали усіх, хто воював за українську незалежність у ХХ столітті учасниками національно-визвольної боротьби, а також учасниками бойових дій. І це велика історичні справедливість, яку ми змогли здійснити у цьому залі», - підкреслив Голова Парламенту VIII скликання.

А.Парубій також відзначив міжнародну діяльність: «За ці роки нам спільно з Президентом Пером Порошенком вдалося створити потужну антипутінську коаліцію». На його думку, протягом п’яти років утримувати санкції проти російського агресора вдалося завдяки спільній роботі і координації усіх гілок влади.

«Великою перемогою» і «історичним рішенням» цього Парламенту Голова Верховної Ради назвав внесення змін в Конституцію щодо стратегічного напряму для України, напряму в НАТО і ЄС.

А.Парубій висловив переконання, що, незважаючи на всі помилки, історія дасть високу оцінку спільним діям Уряду і цього Парламенту.

«Ми будували фундамент великого українського дому, ми розвивали великий український європейський дім і робили його сучасним і європейським», - сказав Голова Верховної Ради.

А.Парубій подякував усім депутатським фракція і групам, позафракційним депутатам, своїм заступницям, керівникам і членам Уряду, Президентові Петру Порошенку, працівникам Апарату Верховної Ради, представникам засобів масової інформації за спільну працю протягом цих років діяльності Верховної Ради.

«Ми змогли зробити систему в якій і Парламент, і Уряд, і Президент працювали як одна команда. Тому що ми усвідомлювали, що 100 років тому Україна програла тому, що очільники держави між собою воювали, забуваючи про зовнішнього агресора», - наголосив Голова Верховної Ради.

Він також висловив впевненість, що усі присутні продовжать боронити українські цінності, які були прийняті в цьому Парламенті, і будуть розвивати напрями і реформи, започатковані нинішнім скликанням Верховної Ради України.

До народних депутатів зі словами подяки звернувся Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Голова Верховної Ради України оголосив про те, що десята сесія Верховної Ради України восьмого скликання завершить роботу 19 липня 2019 року.

Головуючий закрив останнє пленарне засідання десятої сесії.

У сесійному залі прозвучав Державний Гімн України.