Голова Верховної Ради України Андрій Парубій направив офіційний лист до Президента України Володимира Зеленського з вимогою негайно підписати Закон України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 липня 2019, 10:24

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку пленарного засідання у п’ятницю, 5 липня 2019 року, поінформував, що він зараз направляє офіційний лист до Президента України Володимира Зеленського з вимогою негайно підписати Закон України «Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України».

А.Парубій уточнив, що згідно статті 94 Конституції України у Президента є 15 днів після отримання ним закону, щоб підписати його або повернути закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Він також зауважив, що 27 червня 2019 року п’ятнадцятиденний термін відведений Президенту вичерпався. Відтак, Закон, згідно з Конституцією України, вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений.

У цьому контексті Голова Парламенту України наголосив, що у Президента України вже немає права ветувати закон про ТСК, лише можливість підписати, у іншому випадку це буде порушенням закону. «Цей Закон ухвалено на вимогу Конституції України. Він створює реальний парламентський контроль в Україні. А головне - він чітко встановлює і описує процедуру і парламентського контролю, і тимчасових слідчих комісій, а також процедуру імпічменту Президента України», - сказав А.Парубій і нагадав про передвиборчі обіцянки щодо ухвалення закону про імпічмент президента.

«Переконаний, що Президент України не буде порушувати закони і Конституцію України і найближчим часом підпише закон про тимчасові слідчі комісії, адже за них проголосували майже 300 народних депутатів України», - заявив Голова Верховної Ради України.