Ірина Геращенко: «Українські дипломати мають донести міжнародним партнерам інформацію про застосування Росією і бойовиками сексуального насильства на Донбасі в якості знаряддя війни та катування українців»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 червня 2019, 13:02

 

19 червня під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради України Перший віце-спікер Ірина Геращенко звернула увагу на проблеми сексуального насильства на Донбасі. Політик зауважила, що сьогодні відзначається Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, який був проголошений в резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 19 червня 2015 року, з метою залучення додаткової уваги до проблеми сексуального насильства в умовах різних конфліктів.

«У зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації проти України і окупацією нею Криму та частини Донбасу ця тема залишається актуальною для України. Але ми не знаємо масштаби цих злочинів, які, серед іншого, не мають терміну давності», - наголосила І. Геращенко.

Перший віце-спікер відзначила, що достатньо велика кількість жінок не є пасивними спостерігачами у боротьбі України за незалежність. За її словами, жінки беруть участь у мирних переговорах, служать у Збройних силах та складають більшість у складі волонтерських груп та організацій, які надають  допомогу як військовим, так і цивільним громадянам.

«Чимало жінок працюють у складі СММ ОБСЄ. Один із кричущих випадків - це сексуальне домагання з боку озброєного бойовика до жінки-члена патруля місії в окупованому Донецьку у травні 2017 року», - наголосила І. Геращенко.

Політик повідомила, що коли в гуманітарній підгрупі ТКГ представники України порушили це питання та засудили такі дії, представники РФ аргументували злочини бойовика «різницею в ментальності».

Ірина Геращенко зазначила, що в доповідях Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляється про більш ніж 30 таких інцидентів, які сталися в період з березня 2014 р. по січень 2017 р. з обох сторін лінії розмежування на Донбасі. В іншій доповіді, за період з 16 серпня – 15 листопада 2018 року йдеться про близько 40 порушень прав людини, зокрема і сексуального насильства під час незаконного утримання.

«Ми не можемо усвідомити масштаб цієї проблеми для України, враховуючи, що міжнародні місії мають дуже обмежений доступ до окупованих територій України та місць незаконного утримання заручників та політв’язнів Кремля», - зауважила І. Геращенко та  нагадала, що серед звільнених 27 грудня 2017 року з окупованого Донбасу 12 осіб зізнались, що вони стали жертвами подібних злочинів.

І. Геращенко повідомила, що двічі інформувала про сексуальне насильство та інші злочини, скоєні РФ та підконтрольними їй бойовиками під час відкритих дебатів Ради Безпеки ООН та зустрічі із Спецпредставником Генсекретаря ООН з питання сексуального насильства в конфліктах Прамілою Паттен. Вона також зазначила, що зібрана українськими правозахисними та волонтерами інформація щодо сексуальних злочинів, скоєних на сході України, направлялась структурам ООН.

«Українські дипломати мають донести міжнародним партнерам інформацію про застосування Росією і бойовиками сексуального насильства на Донбасі в якості знаряддя війни та катування українців», - наголосила І. Геращенко.

Окрім того, політик відзначила необхідність посилення кримінальної відповідальність за сексуальні злочин в умовах конфлікту та наголосила на важливості прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права» № 9438 від 20.12.2018 року.