Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України на своєму засіданні розглянув ряд законопроектів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 червня 2019, 16:45

18 червня відбулося засідання Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, на якому було розглянуто питання про заяву народного депутата України Бухарєва В.В. про складення ним депутатських повноважень.

Також народні депутати розглянули проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку реалізації конституційних механізмів відповідальності влади» (№ 10197).

Згідно з пояснювальною запискою, законопроектом пропонується внести зміни до Регламенту Верховної Ради, доповнивши його положеннями щодо конституційного механізму висловлення недовіри Кабінету Міністрів та усунення прогалин щодо порядку імпічменту Президента України.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про комітети Верховної Ради України» в частині розгляду профільним комітетом кандидатур спеціального прокурора та спеціальних слідчих, а також Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за відмову свідка від дачі показань або відмову експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов'язків під час проведення розслідування спеціальною тимчасовою слідчою комісією Верховної Ради.

На засіданні Комітету розглядався проект Закону України «Про парламентський контроль за дотриманням положень законів в діяльності спеціальних служб та правоохоронних органів держави» (№ 9462), згідно з яким пропонується створити парламентський Комітет щодо забезпечення здійснення контролю з боку Верховної Ради України за державними органами спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронними органами, правоохоронними органами спеціального призначення та розвідувальними органами, а також правоохоронними органами, вимог Конституції України при забезпеченні ними національної безпеки в частині дотримання прав, свобод і інтересів людини і громадянина, а також щодо здійснення кадрової політики у зазначеній сфері та її ефективності; визначення завдань та повноважень згаданого Комітету.

Також народні депутати розглянули проект Закону України «Про порядок застосування мов в Україні» (№ 10296), який визначає порядок застосування мов України, принципи мовної політики держави та її обов’язки щодо забезпечення конституційного права людини на вільне використання мов.

У пояснювальній записці зазначається: «Цей Закон має на меті регулювання діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної мови в усіх сферах суспільного життя української держави, вільного розвитку, використання і захисту інших мов, а також щодо сприяння вивченню мов міжнародного спілкування».

Окрім того, було розглянуто проект Закону «Про мови в Україні» (№ 10355), розроблений з метою збалансування інтересів різних мовних груп України, забезпечення розвитку й належного функціонування державної мови, при збереженні мов меншин. Проект закону встановлює такі ключові визначення як «мовна меншина», «рідна мова» тощо; імплементує в українське правове поле терміни Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та європейського права у сфері мовного регулювання.

Народні депутати розглянули розклад засідань Комітету в липні 2019 року.

За підсумками розгляду зазначених питань Комітет прийняв рішення та ухвалив відповідні висновки.