Голова Верховної Ради: «У тривожні періоди змін в країні корисно згадувати про свою історію»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
14 червня 2019, 17:23


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи на Міжнародному форумі Центральної та Східної Європи «VIA CARPATIA» у п’ятницю, 14 червня 2019 року, наголосив, що напередодні змін в країні корисно згадати про свою історію. «Подібні виклики українська держава вже мала за останніх 100 років нашої боротьби за українську державність. Я, як історик часто згадую та проводжу ці паралелі. Як 100 років тому, була проголошена українська державність. Спочатку УНР, потім ЗУНР, потім акт злуки і великий ентузіазм українців з різних куточків України», - нагадав він.

На той час відчувався великий ентузіазм в побудові своєї мрії, до якої століттями йшли українці до власної держави. І у той період, у той час, коли, здавалось факт існування української держави став незаперечним, коли Україна вже почала ставати суб’єктом вже міжнародного права, ми отримали ворога, того ж самого, що й сьогодні - Російську імперію. «Бо направду, не має значення, яка назва була в цієї імперії– чи царська Росії, чи Російська Федерація, чи СРСР. Це та ж сама Російська імперія з тим же самим духом, в якому вона себе не уявляє без України. І ключове питання – це контроль над Україною», - наголосив А.Парубій.

Голова Верховної Ради нагадав, що поряд з агресором йшов тодішній гібридний спосіб атаки, і називався він більшовизм. «Нібито прекрасні казкові ідеї, які почали полонити уми мільйонів, в  тому числі і українців. І сьогодні потрібно це визнати. Бо багато української інтелігенції на Сході брали шаблі і ставали в колони червоноармійців, будучи переконаними, що вони борються за нову справедливість, за нову мрію, змальовану більшовицькими лідерами. Бо головна війна йде не на фронті», - підкреслив А.Парубій. Він ще раз підкреслив, що головна війна – це не війна шабель і танків, головна війна - за уми і серця людей. «І коли відбувається перемога на полі ідей, тоді вже танки і шаблі нічого не вирішують», - наголосив він.

Голова Парламенту зауважив, що тодішня ідеологічна чума заволоділа серцями дуже багатьох українців. «І на жаль, навіть серед української еліти тоді були дуже небезпечні гасла. Пригадайте, як вони казали: «Ми перш за все соціалісти, а потім вже українці». А для чого Україні армія, якщо поруч така сама соціалістична Росія. Ми ж з нею не будемо воювати, вони ж підуть на своїх братів по ідеології», - сказав він.

На його переконання, збилася система прерогатив, коли «раптом псевдо-ідеї почали раптом ставати важливішими від найважливішого, від держави, від самого усвідомлення і розуміння ролі держави, коли хтось уявив собі, що ці універсальні псевдо-ідеї  вони і є щастям, шляхом в майбутнє». За словами А.Парубія, і тоді нація була втомлена після багатьох років війни, і деякі з української еліти закликали українських військових, мовляв, досить воювати, ми всі втомилися, повертайтеся до своїх домівок, обробляйте землю і живіть щасливо зі своїми сім’ями. «І багато українських вояків, які готові були йти захищати Україну, пішли по своїх домівках. І тоді ми не змогли втримати української держави. У великій мірі також через псевдо-ідеї, через відсутність армії, але найголовніше – через відсутність глибокого розуміння, що держава – це не формальність, держава – це і є захист і безпека кожного громадянина», - наголосив він і додав, що ті українські вояки, які пішли обробляти землю, вже через 10-13 років ховали в ту землю своїх вбитих голодом дітей, бо не було української держави, яка би змогла захистити від Голодомору, від знищення інтелігенції.

Голова Верховної Ради наголосив, що ті романтичні представники української інтелігенції, які із шаблями йшли в лавах червоноармійців, були розстріляні першими комуністичним режимом. А.Парубій зауважив, що ті ж самі виклики стоять сьогодні перед Україною. «Ми змогли втримати українську державу набагато довше, ніж в той період. І це дуже важливо. Ми змогли за останніх п’ять років закласти дуже важливі фундаментальні цінності в український дім, щоб це не був безликий дім. Цей дім – з українською церквою, з українською мовою, знищенням всіх комуністичних ідолів. І що дуже важливо, ми визнали вояків УПА не просто героями України, ми визнали їх учасниками бойових дій. Бо там, де боролися наші діди, туди Голодомор не приходив», - підкреслив політик.

А.Парубій висловив переконання, що так само радянська система планувала зробити Голодомор й на Західній Україні після Другої Світової війни. «Але вояки УПА не втомлювалися, вони стали і дали бій, і вони не дозволили НКВД зробити такий самий Голодомор тут, в Західній Україні. Бо вони боролися та помирали, знаючи, що в них можливо і шансів немає. Як сказав один із поетів, коли в нього запитали, що у вас немає шансів, ви ж бачите, Америка вже не підніметься. Він сказав: «Ми знаємо, що шансів уже немає, аде ми йдемо в бій і помираємо, щоб народити легенду, на якій виховуватимуться наші діти та внуки». І вони країну здобудуть. І на їхній легенді народилися і виростали ми», - розповів Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради, окреслюючи гасла, що лунають з політичних таборів щодо припинення бойових дій на сході України, підкреслив, що це означає припинити боротися за свою країну. «Ми повинні пам’ятати про свої ключові прерогативи, що держава – це є найголовнішою ціллю, для того, щоб ми змогли пройти і російського агресора, і змогли пройти шлях до Європейської та євроатлантичної інтеграції», - сказав він і наголосив, що найближчий період буде визначати розвиток країни на багато років наперед.

«Необхідно ставити цілі і їх досягати! Об’єднувати всіх, незалежно від партій і списків, хто вірить в ці ідеї і хто готовий працювати для них. Концентрація навколо позитивної програми, захист ключових важливих цінностей, які ми здобули, – це і є ключове завдання, яке стоїть перед нашою державою» - наголосив Андрій Парубій, завершуючи свій виступ.