Ірина Геращенко: «Збільшення представництва жінок у секторі безпеки та оборони та посилення їх ролі у миротворчих процесах - мета нової платформи «Безпека.Жінки.Мир»»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 червня 2019, 09:46

 

«Завдання платформи «Безпека.Жінки.Мир - реалізація принципів гендерної рівності в політичних процесах і державних інституціях, рівність і високе представництво жінок у владі, у секторі безпеки та оборони та посилення їх ролі у миротворчих процесах», - заявила  Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час презентації об’єднання. 

Політик наголосила, що принципи новоствореної платформи відповідають резолюції РБ ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», «і це тільки свідчить про те, що українські жінки мають не лише бути залученими до політичних процесів, але й брати активну участь  у миротворчих процесах та реформуванні сектору безпеки і оборони України. Перший віце-спікер підкреслила, що платформа «Безпека.Жінки.Мир» не є партійною та наголосила на готовності співпрацювати із громадськими організаціями та жіночими волонтерськими рухами.    

І.Геращенко нагадала, що у парламентах попередніх скликань був дуже низький відсоток жінок-політиків. На сьогодні, за її словами, у списках політичних сил  від 20 до 40% складають жінки. «Це важлива заслуга,  в тому числі і колег з Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості», які протягом п’яти років працювали над впровадженням гендерної рівності», - підкреслила політикиня та оголосила про намір створити міжфракційне депутатське об’єднання, яке займатиметься цими питаннями після  позачергових виборів.  

 «Ми вітаємо, що сьогодні жінки представлені у різних сферах – це і  міністерки, політикині чи правозахисниці, які продовжують працювати над вирішенням основних безпекових та гуманітарних викликів», - наголосила І. Геращенко.

Політик, зокрема, подякувала віце-прем’єрці Іванні Климпуш-Цинцадзе та міністерці з питань ветеранів Ірині Фріз за велику роботу, проведену в Уряді для реформування сектору безпеки та оборони із врахуванням принципів рівності, який традиційно був консервативним. Також політик, відзначила роботу заступниці міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, яка є агентом у міжнародних судах за позовами України до РФ,  Валерії Лутковської (екс-омбудсмен) та Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, які залучені до переговорів щодо звільнення заручників . 

Під час виступу Ірина Геращенко наголосила, що з 2014 року 7 тис. військовослужбовців-жінок стали учасниками бойових дій, 26 – отримали поранення, а шість жінок загинули, зокрема, і Олеся Бакланова, Яна Червона, медична сестра Сабіна Галицька. Перший віце-спікер окремо підкреслила, що 54 цивільні жінки загинули від вибухів мін та вибухонебезпечних предметів.  

«Питання  гуманітарного розмінування є пріоритетним для нас, і я пишаюся, що депутатки стали співавторами ухваленого Закону «Про протимінну діяльність в Україні». Ми будемо робити все для моніторингу імплементації цього Закону», - підкреслила І. Геращенко.

  Політик поінформувала, що на сьогодні у лавах ЗСУ проходять службу і працюють понад 55 тисяч жінок, із них проходять службу  26 617 жінок –військовослужбовців. Вона підкреслила, що серед військовослужбовців-жінок лише 3 574 –офіцерів.

І.Геращенко переконана, що  настав  час, коли жінки мають бути представлені серед керівництва силових структур.  «І ми будемо просувати ці та інші ініціативи», - зазначила вона.

Перший віце-спікер нагадала, що Парламент ухвалив Закон України «Про національну безпеку України», де передбачено започаткування реформи силових відомств відповідно до стандартів НАТО, зокрема, і спецслужб, передбачено запровадження цивільного контролю над роботою спецслужб та створення відповідного Комітету Верховної Ради України.

«Ми очікуємо, що законопроект щодо реформи СБУ подасть Президент України до 1 липня ц.р. В іншому випадку, у липні, ми від нашої Платформи  подамо свій проект Закону», - наголосила І. Геращенко.  

Політикиня також відзначила необхідність продовження роботи на міжнародних майданчиках у питаннях протидії агресії РФ та вирішення безпекових та гуманітарних питань.

«8 липня в Україні відбудеться Саміт Україна-ЄС за участі Віце-президента Європейської комісії, Високого представника ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріки Могеріні. Ми розраховуємо, що пані Могеріні відвідає не лише Київ, але і Донбас, а також зустрінеться із рідними заручників, політв’язнів Кремля та військовополонених моряків», - наголосила І. Геращенко та повідомила, що відповідний лист буде скеровано пані Могеріні найближчим днями.

Під час заходу учасники обговорили політичну ситуацію в Україні, ситуацію із звільненням бранців Кремля, ситуацію щодо недопущення повернення делегації РФ у ПАРЄ під час червневої сесії Асамблеї.

У заході також взяли участь: Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз, Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе,  заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова.