Відбувся тренінг "Основи громадянської парламентської освіти"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 червня 2019, 17:30

 

Учасниками тренінгу, проведеного Програмою USAID Рада, стали співробітники Апарату Верховної Ради України та секретаріатів парламентських комітетів.

Заступник Директора Програми Рада USAID Тетяна Бібік у вступному слові акцентувала увагу на важливості у сучасних умовах цілеспрямованого впровадження

громадянської парламентської освіти у суспільні процеси з метою підвищення рівня громадянської грамотності та обізнаності в питаннях парламентаризму: як формується та яким чином працює національний парламент, його роль, функції та значення, порядок взаємодії з іншими органами влади та з громадянами держави.

За її словами, така функція дозволяє сформувати та зміцнити в суспільстві цінності демократії та громадянський світогляд, залучити громадян до суспільних та політичних процесів, дає змогу усвідомити громадянам їхні обов'язки та права, зрозуміти свій вплив на політичні процеси в державі, що, у свою чергу, сприяє підвищенню спроможності парламенту та рівня демократії загалом.

Керівник Освітнього парламентського центру Марина Терещук поінформувала учасників тренінгу про діяльність освітніх центрів парламентів Австралії, Великої Британії, Франції та Європейського Союзу. Вона, зокрема, наголосила на важливості проведення просвітницької роботи серед громадян та ознайомила з принципами ефективних програм громадянської парламентської освіти. М.Терещук зазначила, що такі програми мають бути доступними і корисними для всіх без громадян - чоловікам і жінкам; молоді і людям похилого віку; державним службовцям; мешканцям сіл та міст.

Учасники тренінгу під час дискусії обговорили основні функції громадянської парламентської освіти, які можуть проявлятися в розробці та наданні освітніх та інформаційних ресурсів і програм для всіх категорій громадян, проведенні інформативних та роз'яснювальних візитів, екскурсій до національного парламенту, в тому числі під час його пленарної роботи, розміщенні актуальної та об'єктивної інформації на ресурсах парламенту, створення та розповсюдження відповідних мультимедійних ресурсів, онлайн-курсів тощо. При цьому важливо обирати нові канали комунікації та сучасні методи подачі інформації.

Під час тренінгу також була приділена увага розробці заходів і проектів громадянської парламентської освіти та їх ефективної реалізації.