У Львові І.Геращенко взяла участь у заходах до другої річниці безвізового режиму України з ЄС та на підтримку політв’язнів Кремля

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 червня 2019, 12:17

 


11 червня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко здійснила робочу поїздку до Львова  та взяла участь у заходах до другої річниці безвізового режиму України з Європейським Союзом та акції на підтримку політв’язнів Кремля  

У ході зустрічей вона поінформувала  про політичну ситуацію в Україні та підсумувала роботу  Українського парламенту VIII скликання. Також вона наголосила, що й для нового парламенту імплементація законодавства до стандартів ЄС, виконання Угоди про асоціацію, реформа і посилення  сектору безпеки і оборони,  реінтеграція тимчасово окупованих територій України, вирішення  гуманітарних питань Донбасу, економічний розвиток  залишатимуться  пріоритетними питаннями.

Підводячи підсумки роботи Верховної Ради України восьмого скликання, Ірина Геращенко відзначила проведену роботу у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції України. Вона нагадала, що Парламент у співпраці з Урядом виконав усі вимоги для безвізового режиму між Україною та ЄС, який успішно працює вже два роки та ухвалив ряд законів з «дорожньої карти» виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

«Минулого пленарного тижня парламент ухвалив ще два важливих закони - оновлений «енергетичний» додаток до Угоди про асоціацію та прийняв закон щодо імплементації актів законодавства ЄС у сфері технічного регулювання», - підкреслила Перший віце-спікер. За словами політика, наступні роки Парламент має детальніше зосередитись над створенням умов для досягнення Україною критеріїв вступу до Європейського Союзу та НАТО.

«Сьогодні ми можемо скористатись безвізовим режимом з ЄС, виконуємо Угоду про асоціацію, рухаємось до ЄС та НАТО. Це ключова заслуга Героїв Небесної Сотні та інших українців, які загинули, обороняючи нашу Державу на сході», - підкреслила І. Геращенко.  

Політик зауважила, що станом на сьогодні 9,2 млн громадян України перетнули кордон за біометричними паспортами, із них майже 3 мільйони українців прямували без віз, з новими біометричними паспортами. При цьому, політик відзначила, що з 11 червня 2017 року, попри збройну агресію Російської Федерації, українці не створили жодних міграційних ризиків для країн ЄС.

Ірина Геращенко також   взяла участь у заході на підтримку представників кримськотатарського народу – політв’язнів Кремля, які незаконно утримуються на окупованих територіях України та в РФ.  Політик подякувала львівським громадянам за активну позицію та проведення ряду акцій, які привертають увагу до питання звільнення військовополонених моряків, заручників та політв’язнів Кремля, які утримуються як на тимчасово окупованих територіях України, так і в місті Ростов-на-Дону й інших містах РФ.

Перший віце-спікер поінформувала, що продовжує листування із багатьма бранцями Кремля. Вона закликала частіше писати листи політв’язням Кремля, «адже це не лише інформаційний лист про події України, але й психологічна підтримка та сигнал, що Україна не припиняє боротьбу за їх звільнення».

Ірина Геращенко повідомила, що під час роботи представником України в гуманітарній підгрупі ТКГ російській стороні направлялись десятки пропозицій щодо звільнення громадян РФ затриманих в Україні в обмін на політв’язнів Кремля. Разом з тим, І. Геращенко заявила, що всі ініціативи залишились заблокованими.

Перший віце-спікер нагадала, що минулого тижня у першому читанні Парламент прийняв Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права» № 9438 від 20.12.2018, положення якого спрямовані на забезпечення криміналізації так званих основних злочинів за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини).

«Очевидно, що до військових злочинців належить кожен працівник ФСБ, разом з керівництвом РФ, які причетні до незаконного ув’язнення та утримування українців», - підкреслила І. Геращенко.  

Політик повідомила, що одним із першочергових завдань Парламенту наступного скликання має бути законодавче врегулювання питань, пов’язаних із статусом політв’язнів та заручників.

«Наступного тижня Президент В.Зеленський матиме  зустрічі з лідерами країн «нормандської четвірки» – Франції і Німеччини. Ми очікуємо, що тема звільнення бранців Кремля під час цих зустрічей буде ключовою», - зазначила І. Геращенко. Політик також підкреслила, що РФ - єдина країна, яка не виконує рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права. 

Участь у зустрічах також взяли народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності  Микола Княжицький, екс-голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.