«Сьогодні немає альтернативи політико-дипломатичним переговорам з врегулювання ситуації на Донбасі - ми всі прагнемо миру, але не шляхом капітуляції», - І. Геращенко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 червня 2019, 16:05

 

На ранковому пленарному засіданні Парламенту 6 червня Перший віце-спікер Ірина Геращенко прокоментувала проект Постанови «Про звільнення Полторака С.Т. з посади Міністра оборони України» №10344 від 30.05.2019.

«Це конституційне право Президента - звільняти Міністра оборони. Однак, на жаль, під час інавгураційної промови Президент так і не подякував Степану Полтораку, який всі ці роки брав безпосередню участь у реформуванні армії і має великий авторитет серед офіцерів та солдатів. Він лише закликав написати заяви про відставку», - наголосила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України висловила сподівання, що Президент України знайде необхідний час та слова, аби подякувати Міністру оборони України за велику роботу, проведену за ці роки. За результатом розгляду, проект Постанови № 10344 не набрав достатньої кількості голосів.  

Під час виступу І. Геращенко також прокоментувала результати засідання ТКГ 5 червня ц.р. у Мінську. Політик зосередила увагу на важливості продовження діалогу щодо звільнення заручників та покращення гуманітарної ситуації на Донбасі. «Очевидно, що сьогодні немає альтернативи політико-дипломатичним переговорам з врегулювання ситуації на Донбасі.  Ми всі прагнемо миру, але не шляхом капітуляції», - заявила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України нагадала, що за ці роки 19 разів оголошували режим перемир’я на Донбасі, але жодне з них не виконувалось російською стороною.  

«Коли сьогодні кажуть, що ми не повинні відкривати вогонь у відповідь, я б радила відвідати військові госпіталі, зокрема і в Харкові, де знаходяться військові, які тримали поранення на Луганському та Донецькому напрямках», - наголосила І. Геращенко.

Політик зазначила, що директиви, якими керуються представники робочих підгруп ТКГ у Мінську, мають бути доповненні важливим пунктом щодо створення додаткової підгрупи з питань  повернення українсько-російського кордону під контроль України.

Завершуючи виступ, Ірина Геращенко наголосила на необхідності активізації роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

«Ми очікуємо від СММ ОБСЄ моніторингу безпекової ситуації на Донбасі в режимі 24/7 та фіксації цих порушень у звітах. Це надзвичайно важливо та надасть очевидні відповіді на питання, хто ж все таки порушує режим тиші на Донбасі», - наголосила І. Геращенко.