Звернення Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з нагоди 100-річчя військової наступальної операції Української галицької армії, відомої під назвою Чортківська офензива

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 червня 2019, 05:00

Шановні співвітчизники!

Звертаюсь до вас з нагоди 100-річчя військової наступальної операції Української галицької армії, здійсненої в період з 7 до 28 червня 1919 року.

Вона отримала назву Чортківська офензива. Незважаючи на невигідну військову диспозицію між Дністром і Збручем, корпуси Української галицької армії перейшли у контрнаступ під Ягільницею та Чортковим. Добре озброєна більш як 100-тисячна польська армія, підсилена французами, відступила по всій лінії фронту під натиском 25 тисяч українських солдатів і офіцерів. Під командуванням генерала Олександра Грекова, майора Альфреда Бізанца було звільнено Ягільницю, Чортків, Бучач, Тернопіль, взято ключовий пункт оборони поляків – Бережани. Українська армія вийшла на лінію Броди – Перемишляни – Букачівці. І тільки зовнішні чинники та брак матеріально-технічного забезпечення врятували супротивника від воєнної поразки.

І нині, повертаючись до тих буремних подій, я переконаний, що до відзначення цієї героїчної сторінки історії нашої держави, написаної жителями західних областей України, мають долучитися як органи влади, так і громадськість. Українська галицька армія за короткий період звільнила Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ. Згодом учасники цих героїчних подій звільняли й Київ.

Впевнений, ця переможна дата має об’єднати всі регіони України. Особливо на сучасному історичному етапі української історії, коли ми боремося з російською агресією. Чортківська офензива має ключове значення для формування майбутніх поколінь. Адже ті хлопці, які долучилися до відродження української держави 1917-1921 років, згодом поповнили бойові з’єднання Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, стали в авангарді боротьби за незалежність України.

Не згасне історична пам’ять, палка відданість вітчизні представників різних поколінь – ЗУНР, Галицької армії, Майдану, Революції Гідності, Героїв Небесної сотні, а також наших сучасників, які на сході боронять незалежність країни. Вічна боротьба за гідність, віру, свободу та суверенну Українську державу триває. Вірю, що перемога буде за нами!

Слава Україні!

Героям слава!