Ірина Геращенко: «Ми не можемо допустити призупинення руху України до ЄС і НАТО, і разом із громадськістю маємо надалі працювати для реалізації стратегічного курсу нашої Держави»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 травня 2019, 16:52


24 травня Перший віце-спікер Ірина Геращенко взяла участь у форумі «Солідарна Справа Громад», під час якого було обговорено поточну політичну ситуацію в Україні, подальшу роботу Українського парламенту та активізацію діалогу політичних партій і громадськості.    

«Політика – це вміння тримати удар, це принципи і позиція, це вміння брати на себе відповідальність і працювати у владі у найважчі для Держави часи. Політика – це вміння працювати в опозиції, це вміння будувати діалог з громадськістю», - зауважила І. Геращенко.

Ірина Геращенко наголосила на неконституційності Указу про розпуск Верховної Ради. Вона також зазначила, що їй прикро, що президент у своїй інавгураційній промові не згадав декілька принципових і важливих речей: Революцію Гідності, російську агресію в Україні, стратегічний курс України до ЄС і НАТО. «Думаю це не просто сигнал, це – засторога. Ми не можемо допустити призупинення руху України до ЄС і НАТО, і разом з громадськістю маємо працювати для реалізації  стратегічного курсу нашої Держави», - наголосила вона.

Коментуючи результати позачергового засідання Парламенту 22 травня ц.р., перший віце-спікер Ірина Геращенко підкреслила, що запропоновані президентом законодавчі ініціативи не передбачали основних позицій, на яких наполягали більшість фракцій та, зокрема, громадянське суспільство.

«Я наполягатиму та проситиму підтримки громадянського суспільства, аби нинішній Парламент прийняв декілька важливих законів – це і запровадження відкритих списків до виборчого законодавства, і закони, необхідні для європейської та євроатлантичної інтеграції – по газовій директиві, імплементація актів законодавства ЄС у сфері технічного регулювання (№10183) та інші», - заявила політик.

Перший віце-спікер нагадала, що за останні роки нинішній Парламент активно працював із  громадськими організаціями, над питанням адаптації українського законодавства до стандартів ЄС і НАТО, Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За словами І. Геращенко, завдяки кропіткій співпраці, вдалось ухвалити ряд важливих рішень для імплементації реформи щодо протидії корупції, посилення сектору безпеки та оборони, захисту прав людини, екології, гендерної рівності, децентралізації. Разом з тим, політик наголосила на необхідності активізації співпраці з громадськими організаціями, зокрема і з ГО «Солидарна Справа Громад».  

Ірина Геращенко також підкреслила, що тема звільнення заручників, політв’язнів Кремля та військовополонених моряків має залишатись у центрі уваги держави та громадськості. Політик подякувала П. Порошенку за велику увагу до цього питання, та підкреслила, що за останні роки вдалося звільнити і врятувати сотні українців з окупованих територій України та з РФ. 

«Однак залишається велика робота у цьому напрямі – сотні українців незаконно утримуються в Росії та на окупованих територіях України, і ми готові допомагати новій команді Президента та передамо всю інформацію, весь досвід, напрацьований за ці роки», - зауважила І. Геращенко.  

 Перший віце-спікер поінформувала, що 25 травня ц.р. Міжнародний трибунал з морського права оголосить рішення щодо українських військових кораблів та військовополонених. 

«Ми розраховуємо на позитивне  рішення на користь України, адже Росія грубо порушила міжнародне право 25 листопада минулого року, і якщо президент РФ Путін хоче зберегти обличчя, він має негайно у ці дні звільнити моряків - до судового рішення і без всяких передумов», -  наголосила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України також закликала продовжити роботу на всіх міжнародних майданчиках – ПА ОБСЄ, НАТО, Ради Європи для посилення тиску проти РФ. «Ми бачимо ризики повернення делегації РФ до роботи ПАРЄ вже у червні ц.р.. Українська делегація займає принципову позицію, з якою ми апелюємо до всіх наших партнерів: РФ може повернутись до ПАРЄ тільки за умови виконання усіх резолюцій Асамблеї, де один із пунктів стосується негайного звільнення усіх заручників, військовополонених моряків та політв’язнів Кремля», - підкреслила І. Геращенко.