Ірина Геращенко виступила проти закритих виборчих списків та закликала запровадити гендерні квоти у виборчому законодавстві

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 травня 2019, 19:50

 


22 травня Перший віце-спікер Ірина Геращенко під час виступу на  позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України, на якому розглядались законодавчі ініціативи, подані Президентом України В. Зеленським, наголосила на неприпустимості голосування за запровадження виборчої системи із закритими списками.

Політик нагадала, що свого часу по цій системі до Парламенту були обрані народні депутати України, які разом із Президентом України 2010-2014рр. В. Януковичем пропонували розглядати рішення, спрямовані проти європейського розвитку Української держави. 

«Сьогодні активісти і всі учасники  Революції Гідності, які довірили нам мандат, закликають нас не зрадити у питанні відкритих списків. Ми п’ять років дослухались до них, і сьогодні не маємо зрадити їхню довіру», - наголосила І. Геращенко. 

Політик відзначила, що, на жаль, під час інавгураційної промови Президент України не поінформував про його стратегію щодо протидії військовій агресії РФ та щодо євроатлантичної та європейської інтеграції України.

«Чи розуміємо ми ризики формування однопартійного управління Державою? Така політична сила може без вагань скасувати норму, закріплену в Конституції щодо стратегічного курсу України на членство в ЄС і НАТО, «перезавантажити» діалог США і ЄС з РФ у питанні щодо України», - наголосила І. Геращенко.

«Ми не маємо права підтримувати запропоновані руйнівні сценарії формування однопартійної більшості, натомість, маємо запровадити  відкритті виборчі списки та гендерні квоти до виборчого законодавства - для збільшення жінок в українській політиці», -підкреслила політик.