У парламенті презентовано експозицію «Вишиванка - символ нескорених» до Всесвітнього Дня вишиванки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 травня 2019, 13:45

 

За сприяння ГО «Всесвітній день вишиванки» спільно із Сокальським осередком ГО «Союз Українок» та ГС «Музбат» в кулуарах ІІ поверху сесійного будинку Верховної Ради України розгорнуто одноденну експозицію «Вишиванка - символ нескорених».

Виставку урочисто відкрив Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України - керуючий справами Петро Боднар. Він наголосив на тому, що Апарат Верховної Ради України подібними заходами намагається допомогти у відродженні прадавніх національних традицій.

«Наші традиції і наші звичаї є надзвичайною цінністю. Я тішуся з того, що День вишиванки, як і інші наші традиції, набувають все більшого розмаху в суспільстві, зокрема,  і в парламенті. Все більше народних депутатів і співробітників Апарату Верховної Ради України приходять в цей день у вишиванках. І сьогодні на вулицях не тільки в Україні, а й в усьому світі ми бачимо і дорослих, і дітей у вишиванках», - підкреслив П.Боднар. Він зауважив, що «Апарат Верховної Ради України сьогодні ставить собі за ціль максимально відроджувати наші традиції, максимально відроджувати наші цінності».

П. Боднар подякував організаторам виставки за збереження і популяризацію українських цінностей, запросив долучитися до флешмобу створення живого тризубу з вишиванок у дворі парламенту і привітав всіх зі святом – Всесвітнім Днем вишиванки.

Голова ГО «Всесвітній день вишиванки» Леся Воронюк-Волошина звернула увагу на те, що свято Всесвітній День вишиванки було започатковано студентами у Чернівцях 13 років тому. Кожного року у цей день відбувається величезний спектр просвітницьких  акцій, аби продемонструвати,  що вишиванка – не просто красиво і стильно, але це культурна спадщина і скарб українського народу.

Вона зазначила, що сьогодні у Києві вперше презентуються експонати, які під час операції Вісла та в ході висилки українців до Сибіру закопувалися у землю для їх збереження. Цей скарб вимірюється не кількістю, а цінністю кожної сорочки або рушника. Представлені сорочки та рушники з українською символікою – жовто-блакитними прапорами, тризубами - українці вишивали здавна як символи української державності. Феноменальність цих речей у тому, що вони були закопані в землю, пролежали там багато років і нащадки власників їх знаходили.

Л. Воронюк-Волошина  зазначила, що переважна більшість зібраних старовинних вишитих сорочок, рушників, скатертин, вишитих полотен початку 20-го століття з українською символікою та скриня належить родині Галини Вашук.

Саме ці збережені родинні рукотворні скарби, за словами майстрині  Галини Ващук, переховували в землі під час проведення операції Вісла. Щоб уберегти від знищення, артефакти були заховані у подвійному дні скрині.

Експонати пролежали під землею до 1991 року, багато з них були відкопані нащадками власників.

Відвідувачі можуть ознайомитися з експозицією протягом пленарного дня в кулуарах ІІ поверху будинку Верховної Ради України (вул. М. Грушевського, 5).