Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради рекомендує Парламенту розглянути проекти постанов щодо дати інавгурації новообраного Президента України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 травня 2019, 16:30

Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України під час засідання 15 травня розглянув сім проектів постанов про проведення урочистого засідання Верховної Ради, присвяченого складенню присяги Українському народові новообраним Президентом України (№№10270 – 10270-7). Проект Постанови №10270-4 не розглядався, оскільки був відкликаний автором.

Виконуючий обов’язки голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник поінформував, що Голові Верховної Ради і в Комітет надійшли листи від новообраного Президента Володимира Зеленського із проханням призначити інавгурацію на 19 травня.

Водночас, П.Пинзеник зазначив, що Комітет не має повноважень призначати дату інавгурації, а розглядає проекти постанов на предмет правильності їх реєстрації і відповідності Регламенту Верховної Ради.

Згідно з висновками Комітету, усі зареєстровані проекти постанов внесені суб’єктами, які мають право законодавчої ініціативи.

Проект Постанови зареєстрований під номером №10270-1 дублює деякі норми Регламенту Верховної Ради, однак це не є порушенням.

Що стосується законопроекту №10270-3, в якому пропонується проведення інавгурації у два етапи, то законодавством не передбачено складення присяги новообраним Президентом двічі.

Також зазначається, що проекти постанов №10270-6 і №10270-7 передбачають дати інавгурації, що збігаються із датами чергових пленарних засідань – відповідно 17 і 28 травня. Таким чином, у разі ухвалення однієї з даних постанов, Парламент має прийняти додаткову постанову про внесення змін у план пленарних засідань.

До проектів постанов №10270, 10270-2 і 10270-5 зауваження не висловлювались.

Під час засідання наголошувалось, що Верховна Рада і, зокрема Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України, розглядають питання про призначення дати інавгурації новообраного Президента у терміни, передбачені законодавством України.

Павло Пинзеник пояснив: «Постанови такого типу розглядаються за процедурою лише першого читання із прийняттям їх за основу і в цілому. Розгляд питання відбувається за звичною процедурою: доповідь автора, ініціативи, співдоповідь представника комітету, голосування. Якщо одна постанова не набирає достатньої кількості голосів, переходять до іншої в порядку реєстрації. Голова Верховної Ради також має право попередньо поставити постанови на рейтингове голосування".

Комітет дійшов висновку, що усі сім проектів постанов відповідають Регламенту і запропонував Верховій Раді визначитися щодо дати інавгурації новообраного Президента шляхом голосування на сесійному засіданні.

Також народні депутати на засіданні Комітету підтримали проект Постанови Верховної Ради України "Про необхідність негайного розгляду та прийняття проекту Виборчого кодексу України (№3112-1).