У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбувся круглий стіл щодо впливу на тарифи корупції та монополізації енергетики (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2019, 12:20

У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбувся круглий стіл на тему: «Високі тарифи як наслідок корупції та монополізації енергетики. Як запобігти та кому відповідати?».

Захід відбувся під головуванням заступника голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктора Чумака за участі народних депутатів, громадських активістів, представників правоохоронних органів, органів державної влади, а також представники засобів масової інформації.

Учасники круглого столу обговорили ряд питань, а саме: розкрадання тарифних коштів обленерго (журналістське розслідування Радіо Свобода «П. дав добро»); тарифна вугільна схема «Роттердам+» та її вплив на тарифи для кінцевих споживачів; ринок дизелю: 40% ринку нафтопродуктів під контролем країни-агресора та інші питання.

Під час засідання зазначалося, що за результатами соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK влітку 2018 року:

- 30% українців знають про скандальну схему «Роттердам+». Ця схема вже обійшла схему РосУкрЕнерго, про яку знає 25% українців. Де-факто, у «Роттердам+» найбільша пізнаванність із діючих на сьогодні корупційних схем;

- 79% українців вважають, що корупція в енергетиці призводить до завищених цін та тарифів;

- 45% українців вважають, що корупція в енергетиці призводить до низької якості відповідних товарів та послуг;

- 66% українців вважають, що корупція у сфері енергетики є однією із найбільших проблем держави та суспільства загалом. У тому числі 19% українців вважають, що корупція у сфері енергетики є найбільшою проблемою України.

За результатами круглого столу, внесено пропозиції, зокрема, щодо: необхідності прийняття проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії, поданого народними депутатами Войціцькою В.М. та іншими; необхідності ініціювання народними депутатами питання про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо дослідження фактів корупції в енергетичному секторі економіки України.