Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення схвалив рекомендації щодо соціального захисту та пенсійних виплат внутрішньо переміщеним особам та особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2019, 12:25

Члени Комітету розглянули рекомендації за наслідками робочої наради, яка відбулася 26 лютого 2019 року за участі народних депутатів, представників центральних органів виконавчої влади, Адміністрації Державної прикордонної служби, Служби безпеки України, Пенсійного фонду, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, ПАТ «Ощадбанк», Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні.

Учасники наради відзначили, що низка питань потребує термінового врегулювання. Зокрема, це стосується випадків некоректного внесення інформації до Бази даних «Відомості про осіб, які перетнули державний кордон України», внаслідок чого внутрішньо переміщеним особам припиняються виплати пенсій та інші державні соціальні виплати.

Порушувалося питання щодо правових підстав отримання інформації Міністерством фінансів про переміщення внутрішньо переміщених осіб у зв’язку з прийняттям рішення Конституційного Суду України від 11.10.2018 №7-р/2018 у справі №1-123/2018(4892/17) щодо визнання нечинним Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання/перебування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 №365.

Обговорювалися також проблеми із забезпеченням пенсійними виплатами внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях.

Члени Комітету звернули увагу представників Уряду на те, що невиплата пенсій громадянам України є порушенням також норм міжнародного права.

За результатами обговорення порушених питань учасники наради дійшли згоди щодо необхідності пришвидшення погодження проекту постанови Кабінету Міністрів «Про Інтегровану інформаційно-телекомунікаційну систему «Аркан» щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон» з зацікавленими центральними органами виконавчої влади та його схвалення.

Необхідно також невідкладно доопрацювати та затвердити проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганський областях і виїзду осіб, переміщення товарів із таких територій».

Кабінету Міністрів рекомендовано підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо порядку отримання сум пенсій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку з перебуванням на території, тимчасово неконтрольованій державною владою України.