Голова Верховної Ради України Андрій Парубій: «Все, що формує ідентичність, суспільство і націю, - фундаментальні речі, які є запобіжниками агресії і ключовими питаннями безпеки»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 квітня 2019, 10:44

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у Київському Безпековому Форумі «Невтомна хвиля. Стратегічний вибір України та Заходу» у п’ятницю, 12 квітня.

Під час свого виступу Голова Парламенту підкреслив, що «незворотність зовнішньополітичного курсу України – це питання не лише безпеки і майбутнього України, але рівно ж це і питання безпеки Європейського Союзу, і всього вільного світу».

За словами А.Парубія, «у сучасному світі і сучасному вимірі безпека – це не лише танки чи зброя – головний і вирішальний бій йде за серця і розум людей, а вже потім приходять танки». «У сучасному світі інформаційна зброя – це ключовий метод атаки, агресії і поневолення», - підкреслив він.

Голова Парламенту нагадав, що за правління Януковича ключовим посилом для суспільства - було не говорити про мову, про культуру, а лише про соціальні питання - відставити усі питання, які визначають ідентичність суспільства, визначають ідентичність нації.

У цьому контексті він зазначив, що «на тих територіях, де найбільш отруйною була подібна пропаганда, де були отруєні розум і душа українців ідеями руського міра і російської пропаганди, там у першу чергу і появилися «зелені чоловічки» і російська армія». «Тому що танки приходять після того, як відбувається перемога на фронті ідей, - наголосив він. - Для українського парламенту і для мене як для Голови Верховної Ради України усі ці роки були одними з ключових ті речі, які формують ідентичність, які формують суспільство, націю. Власне, ці фундаментальні речі є основою і запобіжником агресії і є ключовими питаннями безпеки».

А.Парубій підкреслив, що ті п’ять років, що пройшли від Майдану,  - «це ціла епоха, яка змінила суспільство, яка змінила світ». «Україна була не об’єктом, а суб’єктом світової політики, тому що змогла протидіяти російській агресії, протиставити ефективні і дієві інструменти проти гібридної війни РФ», - зазначив він.

На переконання Голови Верховної Ради, Парламент відіграв у цьому надзвичайно важливу роль і буде виконувати її до наступних парламентських виборів. «Перед нами прийняття і закону про мову, прийняття і обговорення виборчого кодексу, необхідно оформити і підсумувати результати п’яти років», - уточнив він, зауваживши, що попри все, «маємо великі ризики перед українським суспільством».

А.Парубій пригадав, як у 2010 році дуже швидко і інтенсивно у країні розпочався реванш, коли всі вважали, що пройшли багато точок неповернення, - зокрема, «харківські угоди», коли синхронно з Російською Думою було проголосовано про збільшення російських військ у Криму. «Я був тоді народним депутатом і робив усе, щоб цього це не відбулося. На жаль, тодішня більшість це зробила», - сказав він і нагадав також про невдалу протидію «Закону Колісниченка-Ківалова», коли також не змогли нічого зробити і закон був прийнятий. «Я нагадав про ціну поразки, про ціну безвідповідальності, про ціну  наслідків, коли наш вибір може базуватися не на фундаментальних, не глибинних, а на моментах теперішніх, емоційних. Надто велика ціна поразки. І хто думає, що ми пройшли багато точок неповернення, той глибоко помиляється», - підкреслив Голова Парламенту.

Голова Верховної Ради, досліджуючи столітню історію України, вказав на той період, коли  втрата державності була не тільки втратою інституції країни – це була втрата захисту для України. «Втрата державності привела до Голодомору, до знищення інтелігенції, до знищення усього українського, - зауважив він. - Тому сьогодні, у цей вирішальний рік ми визначаємо, якою Україна буде завтра, післязавтра, через десять чи двадцять років».

А.Парубій охарактеризував програмні моменти одного з кандидатів як ті, що «були продемонстровані партією Януковича: в НАТО через референдум, мову і культуру поставити за дужки, - немає нового - це старе, що ми вже чули, модернізована версія Януковича, яку намагаються нам подати». За його словами, наслідки можуть бути ті ж самі, що і сто років тому.

Тому, переконаний Голова Парламенту, «важливо усвідомити, чи будемо давати відповідь на ключові виклики національній безпеці України, чи зможемо протистояти, чи пустимо руський мір до себе додому, до кожного». «У ці дні від кожного з нас залежатиме, якою буде Україна. Для цього не треба бути на Майдані чи фронті, бо фронт буде проходити на кожній дільниці», - наголосив він і закликав кожного, хто відчуває відповідальність за долю України, прийти і проголосувати.

Голова Верховної Ради зазначив, що «безпека - явище і широке, і вузьке». «Її міцність і основа залежить від позиції кожного з нас. Впевнений, що у ці визначальні дні ми сприймемо себе як громадянина, який має високу відповідальність за свої вчинки, за свої дії, - сказав він. -Завдання у ці дні - зробити свій вклад у зміцнення безпеки і оборони».

А.Парубій підкреслив, що він є великим оптимістом, він глибоко впевнений і переконаний, що Україна зможе пройти усі виклики, які стоять перед нею. «Україна переможе!» - наголосив він і подякував організаторам за можливість обговорити у поважному колі фахівців, експертів, журналістів надзвичайно важливу та актуальну тему стратегічного вибору шляху розвитку України, майбутнього Держави та українського народу.

 

Довідково: Фонд «Відкрий Україну» спільно з Центром Разумкова та Chatham House провели Форум «Невтомна хвиля: стратегічний вибір України та заходу».

У заході взяли участь: Президент України Петро Порошенко, Арсеній Яценюк, засновник Фонду «Відкрий Україну», Прем’єр-міністр України (2014-2016), Володимир Гройсман - Прем’єр-міністр України, Олександр Турчинов - Секретар Ради національної безпеки та оборони України, Степан Полторак - Міністр оборони України, народні депутати України, громадські діячі, журналісти.