Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув звіт Міністерства соціальної політики щодо виконання Програми діяльності Уряду

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 березня 2019, 10:21

 

Члени Комітету розглянули Звіт на засіданні 19 березня.

Голова Комітету Артур Палатний у вступному слові наголосив на тому, що членів Комітету турбує ситуація з фінансуванням оздоровлення та відпочинку дітей в дитячих центрах «Артек» та «Молода гвардія».

«На календарі друга половина березня, діти вже оздоровлюються, а фінансування відсутнє. Накопичуються борги, штрафні санкції. Обидва заклади на межі закриття. Судове рішення, через яке арештовані рахунки Міністерства, вступило в законну силу ще минулого року. Наприкінці 2018 року Комітет з питань бюджету вже погоджував перерозподіл бюджетних видатків. В цьому році Міністерство звернулося до бюджетного комітету у другій половині лютого, проте є звернення Рахункової палати, що нова бюджетна програма для виконання судових рішень має бути внесена до Закону про Державний бюджет. На жаль, час втрачено, і це, безперечно прорахунок Міністерства соціальної політики», - наголосив він.

А.Палатний також зазначив, що Комітет наполягає на відкритті фінансування «Артеку» та «Молодої гвардії» вже цього тижня. Якщо «Артек» та «Молода гвардія» будуть вимушені закритися, наслідки цього для престижу держави будуть катастрофічні.

Також Голова Комітету привернув увагу учасників засідання на послаблення Міністерством контролю за діяльністю органів опіки та піклування і служб у справах дітей щодо захисту прав дітей. У всіх областях не виконуються норми закону щодо чисельності служб у справах дітей, при цьому обов’язки служб постійно розширюються. Спостерігаються численні випадки порушень законодавства на місцевому рівні щодо усиновлення дітей, позбавлення батьківських прав, розв’язанні сімейних спорів, захисту майнових прав дітей тощо.

На думку Артура Палатного, в членів Комітету також викликає занепокоєння спроба об’єднати у новоствореній Державній соціальній службі питання контролю за використанням соціальних виплат та питання захисту прав дітей. Це може призвести до подальшого послаблення виконання державою своїх конституційних функцій щодо дотримання прав дитини.

Голова Комітету вважає, що Міністерство соціальної політики фактично віддало сімейну політику на відкуп Міністерству юстиції. Верховною Радою було ухвалено розроблені Мінюстом Закони щодо посилення захисту права дитини на належне утримання. Унаслідок цих Законів було суттєво змінено порядок виїзду дитини за межі України. Це вже призводить до непоодиноких виїздів дітей за межі України на постійне проживання без згоди іншого з батьків. На жаль, Міністерство соціальної політики займало пасивну позицію при ухваленні цих законів.

«Міністерством соціальної політики ухвалено Порядок, який унеможливлює проведення контролю саме цільового витрачання аліментів та суперечить нормам Сімейного кодексу України. У підсумку маємо посилення переваг того з батьків, з ким проживає дитина, що в свою чергу призводить до посилення конфліктів між батьками, від чого, насамперед, страждає дитина», - зазначив А.Палатний.

Заступник Міністра соціальної політики з європейської інтеграції Олександра Чуркіна прозвітувала про діяльність Міністерства соціальної політики щодо процесу реформування системи догляду за дітьми, зокрема, влаштування дітей до сімейних форм виховання, запровадження таких форм підтримки відповідального батьківства, як пакунок малюка та «муніципальна няня», надання додаткової матеріальної допомоги багатодітним сім'ям, підтримки громад, дружніх до дітей тощо. Також Олександра Чуркіна зазначила, що Міністр соціальної політики Олександр Рева контролює питання відновлення фінансування дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія» та візьме участь у засіданні Комітету Верховної Ради з питань бюджету 20 березня, де буде розглядатися питання розблокування рахунків Міністерства.

На засіданні Комітету виступили генеральний директор Міжнародного дитячого центру «Артек» Сергій Капустін та генеральний директор Українського дитячого центру «Молода гвардія» Едуард Лебединський, які розповіли про проблеми, що виникли у дитячих центрах через затримку фінансування з Державного бюджету. Обом закладам загрожує відключення енерго- та водопостачання. Також серйозною проблемою для дитячих центрів є рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо підвищення з 2019 року тарифів на електроенергію для «Артеку» та «Молодої гвардії» до рівня промислових підприємств. Український дитячий центр «Молода гвардія» пропонує внести зміни до Закону України «Про державну підтримку та особливості дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія» щодо зменшення частки путівок дитячого центру "Молода гвардія", що викуповує держава, до 90%, як передбачається зазначеним Законом для дитячого центру «Артек». Це зменшить навантаження на Державний бюджет та надасть зовнішні ресурси для розвитку «Молодої гвардії».

Артур Палатний наголосив на необхідності посилення державної підтримки дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія», у тому числі внесення нагальних змін до законодавства. Зазначив, що члени Комітету підготують та внесуть на розгляд Верховної Ради законопроект, яким, зокрема врегулюють питання визначення цін та тарифів на житлово-комунальні послуги, послуги з газо- та електропостачання, що використовуються для власних потреб дитячих центрів "Артек" і "Молода гвардія", питання зменшення відсотків путівок дитячого центру "Молода гвардія", що викуповує держава.

На засіданні Комітету була підтримана пропозиція першого заступника Голови Комітету Миколи Величковича щодо продовження звіту Міністерства 10 квітня цього року за присутності Міністра соціальної політики Андрія Реви, оскільки саме керівник Міністерства може найбільш повно відповісти на запитання членів Комітету та врахувати пропозиції Комітету у подальшій діяльності Міністерства.