Ірина Геращенко: «Вимагаємо РФ припинити тортури над Павлом Грибом та звільнити 25 українців в обмін на 25 громадян РФ, затриманих в Україні»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
22 березня 2019, 18:52

 

22 березня на засіданні неформальної депутатської групи «Мінська платформа» з вироблення стратегії мирного врегулювання ситуації на сході України Ірина Геращенко  засудила незаконний вирок Північнокавказького окружного військового суду у м.Ростов-на-Дону щодо ув’язнення до шести років важкохворого громадянина України Павла Гриба.

Перший віце-спікер повідомила, що українська сторона неодноразово закликала допустити незалежних лікарів, представників місії ОБСЄ та МКЧХ і українського омбудсмена Л. Денісову до політв’язня Павла Гриба. Однак, за її словами, російська сторона блокує це питання, так само як і пропозиції дзеркально звільнити П. Гриба та одного із громадян РФ, затриманого в Україні за злочини проти територіальної цілісності України.

Інформуючи про проблемні питання щодо звільнення політв’язнів, І. Геращенко повідомила, що російська сторона у ТКГ заявляє, що це питання має розглядатись між омбудсменами України та РФ.  Разом з тим, вона звернула увагу на нещодавній коментар Уповноваженого з прав людини в РФ Т. Москалькової про те, що вона  не уповноважена займатись питанням звільнення, і що цим питанням має опікуватись саме Тристороння контактна група. Політик повідомила, що російській стороні у ТКГ скеровано відповідне звернення з наведеною позицією омбудсмена РФ із цього питання.

«27 березня під час засідання гуманітарної підгрупи та ТКГ представники України вчергове порушать питання одностороннього звільнення 24 військовополонених, заручників по формулі «19х72» та політв’язнів по формулі «25х25»», - зауважила І. Геращенко.

Український політик також повідомила, що у квітні координатор робочої підгрупи з гуманітарних питань ТКГ, посол ОБСЄ Тоні Фріш планує здійснити робочий візит до пенітенціарних установ України, де утримуються особи, засуджені за злочини проти територіальної цілісності України та на тимчасово окупованій території Донбасу задля перевірки умов утримування заручників.

«Ми займаємо принципову позицію з цього питання та готові надати повний і безперешкодний доступ місії ОБСЄ на чолі із Т. Фрішем до пенітенціарних установ України лише після відвідин заручників, які утримуються на окупованому Донбасі. Ми займаємо таку ж позицію і з питання відвідин громадян РФ, засуджених в Україні – спершу ми просимо відвідати політв’язнів Кремля», - наголосила І. Геращенко.